La ciutat

La ciutat

dilluns, 30 d’octubre del 2023

Marcar un gol per tot l'escaire...

Espectacular gol per tot l'escaire és el que s'anotaria l'alcaldessa de la ciutat si aconseguira allò que hui es notícia a la nostra ciutat i està en boca de tots aquells que conformem el genèricament anomenat "món fester".

I és que a través de diferents mitjans de comunicació local es diu que entre els temes tractats al despatx de l'alcaldia en la seua recent reunió entre la senyora Carrasco i la senyora Merino, consellera d'Hisenda i Administració Pública, ha estat la petició que des de l'ajuntament es fa al govern autonòmic de revisar l'ús que la Generalitat té previst per l'antic edifici de Correus, sol·licitant, per mantenir viu el centre de la ciutat, que aquell lloc puga ser cedit per albergar el tan desitjat i esperat "museu de la festa".

Una actuació que, en cas d'arribar a fer-se realitat, suposaria un canvi radical en l'ús que l'anterior govern de la Generalitat volia per aquell edifici tancat des del 2022, i que va fer-se públic fa ja uns mesos, ser la seu de la Fundació VaIER creada per la Generalitat Valenciana el 2021 per tal d'enfortir el sistema valencià de ciència mitjançant l'atracció, la recuperació i la consolidació d'investigadors de tot el món, i què segons tinc entés, a hores d'ara, ja té adjudicat la redacció del projecte.

És veritat que des de l'administració autonòmica va dir-se en el seu moment que una part de l'edifici estaria dedicada directament a espais i accions pel gaudi de la ciutadania, amb la possibilitat d'incloure una sala d'exposicions permanent i un saló multifuncional per celebrar tota classe d'esdeveniments culturals públics; però ara, en cas d'aconseguir-se el canvi, aquestes sales només serien un complement més de tot un edifici dedicat al món fester, a la història, costums i tradicions, on exposar un conjunt de peces i documents significatius més identificatius de totes les festes que a la ciutat celebrem al llarg de l'any, des de les celebracions tradicionals nadalenques, passant pel Corpus, , Lledó, Sant Cristòfol, l'Agost o les Festes de Carrer ... amb un ventall ample de possibilitats per mostrar la història festera de la nostra ciutat.


Amb especial dedicació a les festes quaresmals fundacionals, les de la Magdalena, en un espai únic, mescla de modernisme i neomudéjar, de l'any 1932, que amb les seues característiques quatre cantonades arrodonides, produeix una imatge molt unitària i de gran contundència.

Un museu que vindria a consolidar-se no tan sols com espai de mostra, si més no també com a important centre de recerca sobre les festes; un lloc on poder arxivar i informatitzar per a consulta pública, amb suport fotogràfic, sonor i audiovisual els aspectes més rellevants de les celebracions festives castellonenques, prestant especial atenció a l'educació i l'oci, on poder programar activitats de caràcter didàctic, exposicions temporals, conferències i exhibicions d'elements festius.

És veritat que al Palau de la Festa, des del moment de la seua inauguració, va voler fer-se un intent, però allò no va arribar a quallar mai, i el que havia de ser espai pel museu va quedar reduït a un magatzem, més o menys organitzat, de diferents elements, fonamentalment maquetes de gaiates, cartells, quadres de representants, obsequis d'intercanvi, llibrets de festa i alguna cosa més, sense cap ordre ni concert.

Ara l'alcaldessa "trau pit" i llança el repte de donar-li un nou ús a l'antic i l'emblemàtic edifici de Correus, i fer-lo seu permanent de l'anhelat museu fester. En cas d'aconseguir-ho, seria, sens dubte, emprant termes futbolístics, un gol per tot l'escaire el que l'alcaldessa faria.

Tal vegada estiga errat, però, no serà aquesta una més de les notícies que com a globus sonda llança el nou govern municipal amb pocs visos de fer-se realitat? Malauradament, estem al nostre poble massa acostumats a què des dels equips de govern es llancen estratègies, notícies esbiaixades amb poc o nul recorregut, que a la fi, ens obliguen el veïnat a recloure'ns en la indiferència, la intoxicació o la frustració. Serà aquesta una més?

Un museu de la festa és més que necessari a la nostra ciutat. Si, tots estem d'acord, però hi haurà alguna base legal per poder fer realitat el canvi d'ús de l'edifici? Tindrà força la nostra alcaldessa? Quedarà en fum de palla la petició? Farà oïdes sordes la consellera i el govern del senyor Mazón? Com sempre, temps per venir futur, i tan de bó isquem promte de dubtes…

1 comentari:

  1. Tots no estem d'acord en que siga necessari un museu de la festa, i menys encara per a ensenyar gaiates, que sent honestos, no li interessen a ningú més enllà del riu Sec.

    ResponElimina