La ciutat

La ciutat

divendres, 27 d’octubre del 2023

Convivència veïnal.

No triem els nostres veïns i veïnes, però tenir persones properes al nostre costat implica compartir un espai comú, que pot anar molt més enllà. La convivència veïnal es basa en valors com la solidaritat, el respecte, la responsabilitat mútua i la cooperació.

A Castelló tenim una plaça que des del 1926 i ratificat el 1940, rep el nom d'Isabel la Catòlica, amb anterioritat oficialment plaça de les basses, per existir allí una antiga bassa d'àrids en el lloc que possiblement ocupava el cementiri dels jueus, i coneguda popularment com "l'ereta".

Una plaça no massa gran ni lluny del centre que, a més d'acollir uns veïns d'uns carrers molt tradicionals en l'entramat agrícola de la ciutat, va acollir en un dels seus laterals la seu del dispensari o "casa de socorro", en l'actualitat centre de dia d'atenció a menors de la fundació Amigó, així com diferents seus d'algunes associacions culturals i festeres que, en moltes ocasions, aprofiten l'espai diàfan que ofereix la plaça, per realitzar, moltes vegades sense cap mena de permís, les seues activitats.

Entre aquestes associacions, es troba, a tocar de la plaça, al carrer de Sant Miquel, la més que coneguda associació juvenil La Cosa Nostra, un espai autogestionat, nascut l'any 2008 amb la finalitat de plantar-li cara al feixisme, així com de construir alternatives en una ciutat que creixia amb la proliferació de barris obrers.


Des d'aquell moment "l'Ereta" va deixar de ser un punt de trobada dels grupuscles d'extrema dreta de Castelló per convertir-se en un espai d'associacionisme juvenil amb la realització d'una gran diversitat d'activitats.

A la vegada que la plaça augmentava el seu ús, desbordant-se en algunes ocasions la mateixa capacitat de la plaça, les queixes i incidències per incivisme van anar en augment i la denúncia dels veïns, majoritàriament per excés de decibels en les activitats programades, va fer trontollar la bona convivència entre uns i altres.


Ja l'any 2012 hi havia acumulades més de 50 denúncies a l'associació,
i en el temps transcorregut fins ara, moltes més se n'han tramitat, sobretot per l'excés de soroll derivat dels concerts que amb freqüència han continuat celebrant-se a la plaça que, en algunes ocasions han transcendit amb pintades de parets i mobiliari urbà, atacs a resolucions judicials o exaltació de radicals, fets que no han deixat de causar problemes entre els residents, sobretot pel que fa al descans, de manera que, el veïnat, cada vegada més, creu que és culpa del govern municipal tot el que allí passa, en permetre una total impunitat.

Amb el canvi de color del govern municipal, ara, i per acord de la Junta de Govern es fa públic que per evitar molèsties, l'ajuntament limitarà, amb l'excepció del període de festes de la Magdalena i Nadal, l'ús i horaris de quatre places, Mª Agustina, Major, Hort dels Corders i "l'ereta".

Quatre places, a la que jo haguera afegit una cinquena, la plaça de la diputació, quatre espais cadascun d'ells diferents i, per tant, a l'hora d'autoritzar l'ocupació de la via pública per a la celebració d'esdeveniments, amb unes condicions singulars i particulars que, compaginen festa i descans.


Tot i que sembla un acord global que busque posar ordre en l'organització d'actes celebrats en aquests indrets, pense que l'objectiu primer que ha mogut l'equip de govern a prendre aquesta decisió que, diuen serà d'aplicació imminent, és posar fre a les activitats que La Cosa Nostra
realitza en aquella placeta, i indirectament posar una censura política a les propostes d'oci, una camuflada represalia política.

Serà així o no serà, però pel que sembla, aquest acord de la Junta de Govern que ara es fa públic, li ve a l'actual equip de Govern PP+VOX, com a anell al dit per indirectament passar a controlar les accions de Cosa Nostra, col·lectiu que per la seua inspiració anticapitalista i antifeixista, està totalment oposat a l'òrbita municipal, sent aquesta una manera de controlar-li les actuacions polítiques i ideològiques. Una jugada política que empra el concepte de convivència veïnal per anar molt més enllà. Són cínics aquests governants...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada