La ciutat

La ciutat

dimecres, 25 d’octubre del 2023

Set per tres... Vint-i-u.

Assentada entre el Mediterrani i les muntanyes de la Serra d'en Galceràn, la Plana de l'Arc agrupa al seu territori set petits pobles on les tradicions i els costums del territori continuen vius. Emparats pels parcs naturals de Prat de Cabanes-Torreblanca i el del Desert de les Palmes, Benlloc, Cabanes, la Torre d'en Domènec, les Coves de Vinromà, la Vall d'Alba, Vilafamés, i Vilanova d'Alcolea ofereixen als visitants uns paisatges i unes propostes marcades per la sostenibilitat i la connexió amb l'entorn.

Aquests set pobles l'any 2021 van iniciar un camí en comú, un projecte d'escultures a l'aire lliure, un projecte de museu, que dinamitzara els diferents territoris, i que millor que començar-lo amb un homenatge a l'arc romà de Cabanes, l'element més important de la Via Augusta, eix d'unió dels diferents pobles, construint set arcs de ferro, set escultures fetes amb material de construcció reutilitzat, ubicats cadascun en un dels set pobles. Creats pels germans Blas i Pablo Montoya a través de la seua unió en Trashformaciones, fusionen l'art, la imaginació i l'originalitat. Set escultures que van ser realitzades amb bigues de ferro reciclades provinents d'enderrocs i modelades en cubs i transformades en les dovelles que conformen l'arc de mig punt en honor i semblança a l'arquitectura romana.


Per continuar sent un emocionant museu d'art a l'aire lliure, l'any 2022 un nou projecte va veure la llum
. Set cadires gegants fabricades amb materials naturals de fusta i cànem i que porten tatuades als seus respectius respatllers una etapa de la Via Augusta i les set plantes, arbres i arbustos, més representatives de la zona, el coscoll, el margalló, l'ametler, la vinya, l'olivera, la figuera i la garrofera; cadires que reten homenatge al vell costum asseure's a la fresca, de la conversa tranquil·la, de la mirada al paisatge, i com no, ubicades cadascuna en un poble diferent, amb set colors diferents, amb set missatges diferents.

Altra vegada el número set, un nombre màgic i símbol de la consumació d'un cicle evolutiu i del començament del següent. Set arcs i set cadires, catorze elements museístics.


Ara, en aquest 2023, un nou pas, uns nous elements s'inclouen des d'aquest mes al museu obert,
quans?, on?, què?, naturalment set, una nova escultura en cada poble, en aquesta tercera ocasió, i per homenatjar el turisme tranquil, silenciós i respectuós, s'han instal·lat set bicicletes gegants, de 3,2 m d'altura x 6 m de llargària, d'acer i resistents a la intempèrie, de més de 450 quilos cadascuna, fabricades per l'empresa Tallers Vial, de Cabanes, amb la particularitat que al costat de la bici gegant n'hi ha altres de grandària normal, en les quals la gent pot pedalejar perquè sone música i el fanal de la germana major faça llum.

Hui mateix s'acaba de fer pública la ubicació de les set bicicletes, si voleu saber-ho, només cal que punxeu a l'enllaç https://castelloextra.com/portada/donde-ubicadas-siete-bicicletas-gigantes-castellon/


Un projecte artístic, innovador, que ja compta amb vint-i-un elements que, sens dubte ajuda a afavorir els visitants de la zona
; per descomptat el vandalisme és la principal amenaça dels museus a l'aire lliure, de tots, malauradament també d'aquest. L'incivisme va fer-se present a les cadires al poc de ser col·locades. Faig vots perquè els visitants de les bicicletes ho facen a partir de hui mateix, d'una manera tranquil·la, respectant l'entorn en el qual estan, perquè, com també els set arcs i les set cadires, les set bicicletes, en definitiva les fins ara vint-i-una peces museístiques i totes les que, amb total seguretat, vindran després, estan pensades per a romandre en el seu lloc de manera indefinida.

Vint-i-una proposta que fan referència al territori, a com son els veïns i veïnes dels diferents pobles, a una forma de i de veure el món molt nostre, castellonera, mediterrània, que hem de defensar i promocionar per tot arreu. Enhorabona per la iniciativa i per molts anys!

1 comentari:

  1. Molt bona iniciativa !!!! Endavant amb la creativitat i respecte per la tradició !!!!

    ResponElimina