La ciutat

La ciutat

dissabte, 28 d’octubre del 2023

Enhorabona i a millorar!

Acabe d'arribar a casa després d'haver participat amb uns quants centenars de persones, 500? 600? a la "XVII Marxa a peu a les ermites de Castelló", que des de la seua XI edició, el 2014, porta el sobrenom de Miquel Soler, en record de qui va ser regidor de l'ajuntament i impulsor d'aquesta activitat; ara recuperada pel nou govern municipal i la regidora de turisme Aranxa Miralles, amb una clara finalitat, promocionar turísticament el patrimoni artístic i històric de les nostres ermites municipals escampades per tot el terme.

Una marxa no competitiva que, recorrent un trajecte senzill i pausat ha anat passant pels diferents oratoris, uns més senzills i altres més recarregats, però tots amb una història al seu darrere.

És veritat que molts dels participants no era la primera vegada que accedien a les diferents ermites, que ja les coneixien, però també ho és el fet de no ser massa les ocasions en què, aquests indrets obren les portes mostrant tot el seu, pobre o ric patrimoni, i que, per tant, és aquesta una bona ocasió per conèixer-les millor, i així estimar-les, ja que com diu en refrany no s'estima el que no es coneix.

Tot i que l'organització, amb un bon grapat de voluntaris i serveis municipals, ha estat més que eficient, pense que turísticament s'ha perdut una gran oportunitat de promocionar-les, ja que en arribar a la pràctica totalitat d'elles, amb alguna excepció, la visita s'ha realitzat sense pena ni glòria, sense cap explicació ni curta ni llarga per part dels seus ermitans o del mateix servei de turisme municipal.

Tal vegada per "ser principiant en el càrrec" o per no tenir l'assessorament adient, no s'ha aconseguit fer realitat allò que des de la regidoria de turisme va llançar-se com a complementari a la caminada, l'explicació sobre la història, festes, costums i tradicions lligades al lloc visitat.


No haguera costat massa
per exemple, pautar l'eixida i arribada de cada lloc amb el llançament d'algun coet volador o alguna traca, tampoc que els caminants foren rebuts en arribar a Sant Nicolau, Sant Francesc, la Magdalena, Sant Roc, Lledó, Sant Isidre, Sant Josep i Sant Jaume, pel so sempre fester de la campana de cadascun dels llocs i, que alguna persona hagués dit unes paraules ubicant l'indret i emmarcant-lo dins la història del terme. Passar per la porta, trobar-la oberta i poc més no és prou.


Quatre coets i alguna traca i el servei de brigades municipals per col·locar durant unes hores les corresponents campanetes en aquelles ermites que no les tenen de manera permanent, juntament amb unes pinzellades per part dels diferents ermitans, no és demanar massa i, de segur, haguera ajudat a arrodonir la festa.

Pense que aquesta va ser la idea inicial que va moure el recordat Miquel Soler a iniciar aquest comboi i que, malauradament, ha quedat en un segon lloc. També ha resultat prou decebedor que, no es pogués accedir a la principal ermita-basílica, a Lledó, per coincidència amb una boda. Falta de previsió? D'interés per part d'uns: el prior, la confraria?, o d'altres, el mateix ajuntament?

D'altra banda, estava anunciat per a després de la paella del dinar, que, per cert, estava molt bona i a punt, el concert del grup castellonenc "the lorian", format per un gran equip de músics de primer nivell i amb un so contundent, ple d'energia i vitalitat, però que, ha començat sonant tan fort, que ha impedit en uns casos i tallat en uns altres, una sobretaula amena entre els caminants. No sé jo si el Pop-Rock internacional dels 80 de la banda era el més adient per aquell moment.


Una llàstima que la part cultural no haja estat a l'altura del que podria haver estat.
No es consola qui no vol i sempre ens queda la possibilitat d'augmentar els nostres coneixements accedint a una VISITA VIRTUAL.

Tot i això, una felicitació a l'equip de govern per la recuperació de la marxa, i des del meu absolut respecte un avís a la regidoria per a futures edicions, passar un dia a l'aire lliure fent exercici és important, però conèixer el paper de les ermites al llarg dels segles, és més que fonamental per ajudar a entendre diferents aspectes de la història de la nostra estimada ciutat. Enhorabona i a millorar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada