La ciutat

La ciutat

divendres, 13 d’octubre del 2023

Unanimitat

Quan parlem d'aconseguir un acord, una unitat, de tots els membres d'un grup, col·lectivitat, barri o ciutat, diem que tenim unanimitat, perquè hi ha una voluntat comuna, actuant-se de comú acord, a una sola veu, a l'uníson.

En un consistori municipal on, generalment, estan representades diferents formacions polítiques, és difícil, que les accions de govern siguen generalitzades i, en conseqüència acceptades i aprovades per unanimitat.

Són molts els casos en què, per sobre de si pot o no ser bo pel municipi, hi ha oposició a les propostes presentades, ja siga des de l'equip de govern o des dels partits de l'oposició, simplement perquè no "ha estat ocurrència meua", mentre en altres ocasions, davant una situació en la qual la posició al fet debatut no es contrària, però tampoc a favor, l'abstenció és la fórmula emprada.

Així, sol passar que quan salta una notícia municipal d'interés veïnal, tots els partits polítics s'apresten a dir la seua que, quasi sempre és diferent i justificant la seua posició enfront de la mateixa, amb declaracions crítiques de la postura dels altres partits. Això, agrade o no, es part del joc democràtic.


Tanmateix, aquests dies s'ha fet pública una notícia a Castelló en la que sembla tots els partits polítics representats al consistori estan inicialment d'acord, l'oposició al projecte d'instal·lació d'una benzinera al número 17 del carrer de la Vilavella al barri de Rafalafena.

És veritat que per motius de salut, de contaminació, de seguretat veïnal, les benzineres haurien d'ubicar-se en els accessos a la ciutat, a les zones industrials o les rondes, però també ho és que, tenir-les al centre, tot i que ningú les vol a prop de casa pel perill latent, facilita el repostatge, motius pels quals trobem empreses interessades en la seua obertura en llocs urbans.

Tinc clar que el projecte presentat per l'empresa Plenoil, pel subministrament de combustibles SP-95 i Dièsel, amb la instal·lació de dos dipòsits de 60.000 i 40.000 litres respectivament, no tirarà endavant, perquè està rebent el rebuig generalitzat de tot el consistori que, en aquest cas, recolza la inquietud del veïnat.


Però tot i la unanimitat, em crida molt l'atenció com els diferents partits polítics municipals volen "traure tallada" de la situació
i les crítiques, en algun cas més que ferotges, dels uns envers els altres, tornen a posar de manifest que, qualsevol cosa és més que suficient per a atacar "aquells que no són dels meus" i, de passada, fer-nos creure que, només ells, els que siguen, tenen raó. Vegem...

EL PP a la vegada que assegura impedirà la instal·lació, aprofita per a acusar a l'antic govern del PSOE i Compromís de modificar el pla general per així poder permetre que al solar es poguera construir la benzinera.

VOX, tot i no definir-se públicament, per formar part del govern, recolza la no construcció de la benzinera en aquesta zona per ser considerada residencial consolidada.

El PSOE exigeix a l'equip de govern en mans de PP i VOX que denegue la llicència i, en cas de no fer-ho, amenaça en acudir als tribunals per frenar-ho.

COMPROMÍS acusa el govern de dretes de donar prioritat al transport privat en totes les seues polítiques, anunciant que presentarà una al·legació contra el projecte de construcció de la benzinera, publicat en el tauler d'anuncis municipal.


Tots estan d'acord, la decisió sembla ser unànime, però tots volen traure rèdit de la "més que segura no ubicació"
. Aleshores, on està la por? En el fet que l'empresa tinga tot el dret a obtenir la llicència per aquella activitat no prohibida ni acotada en un solar del Pla General i, per tant, amb l'informe de compatibilitat i d'impacte ambiental poguera exigir l'acceptació municipal.

La solució, més enllà de les topeties polítiques i de si ha estat culpa teua o meua, exigeix assolir un pacte de ciutat entre tots els grups polítics, negociar amb l'empresa, comprar els terrenys, modificar el Pla General i, destinar la parcel·la a zona verda.

Això, seria, un triomf de tots, un avanç per la ciutat i una demostració de l'estima i dedicació dels nostres representants municipals pel poble i pel veïnat; però clar, estem parlant de prioritats i de diners, i en qüestió de diners públics ja se sap, tenen el color que tenen...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada