La ciutat

La ciutat

diumenge, 14 de juliol del 2024

Salomé què fem? I ara què?

Corria l'any 2006 quan el Pau Gumbau va desplaçar la justícia castellonenca que per més de 30 anys va ocupar la plaça del jutge Borrull. Una flamant "ciutat de la justícia" va ser inaugurada després d'haver-se invertit en la seua construcció més de 23 milions d'euros pel pla d'infraestructures judicials.

Semblava que per fí poder reunir en un únic espai els 23 òrgans judicials, tres seccions de l'Audiència Provincial, el Jutjat de Guàrdia, la Fiscalia, la Clínica Forense, el Deganat, el Servei Comú i el Registre Civil, al costat d'una renovació de mobiliari i equipament amb un modern sistema informàtic, hauria de servir per a un bon grapat d'anys per aplanar l'accés del ciutadà a les dependències judicials, facilitar la feina dels professionals del dret, economitzar la despesa corrent, possibilitar la implantació de nous serveis i oficines comunes i instal·lar modernes tècniques de gestió.

Tot i que per deficiències d'obra i activitat des del dia de la seua inauguració el 18 d'abril del 2006 fins al setembre del 2018, va funcionar sense llicència municipal, aquells anys sembla que la infraestructura anava donant el servei demandat, però va arribar un moment, 2021, en què el mateix Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va manifestar que aquella estava arribant al límit de la seua capacitat i que calia actuar ja sobretot per a solucionar els greus problemes d'espai.

He de dir que, tal vegada siga jo dels pocs castellonencs que fins ara no he tingut la necessitat de ficar els peus en aquell edifici, que desconec la seua distribució i el seu sistema de funcionament, però si que he escoltat en més d'una ocasió tant a treballadors com a usuaris que fins i tot algunes de les dependències no disposen dels serveis mínims de llum natural o ventilació, i que la zona d'arxius està més que saturada.


Per això, quan vaig llegir fa uns mesos que justícia anava a invertir en aquest 2024 més de tres milions d'euros en obres de millora vaig pensar que, aquesta situació crítica actual que es veu reflectida en què només els jutjats de primera instància presenten ja una sobrecàrrega del 118% en els seus casos o que el jutjat del mercantil treballa en un 186% per sobre dels estandarts establerts, xifres més que preocupants, vaig creure que aquella situació alarmant anava de tenir prompta solució.

Però hui, a la premsa llig que malgrat que el TSJCV continua denunciant les greus deficiències al sistema judicial castellonenc, la darrera decisió del Consell Superior del Poder Judicial ha estat el no considerar prioritàries les demandes de Castelló, donant prioritat a 123 sol·licituds d'altres territoris.

Si la justícia és com diuen un pilar fonamental de la democràcia, la seua eficiència i accessibilitat han de ser crucials pel bon funcionament de la nostra societat, i el sistema ha de ser capaç, a la vegada que protegir els drets dels ciutadans, donar resposta ràpida al veïnat.


Ignorar les necessitats reals de la ciutat de la justícia de Castelló i de tots aquells que allí hi treballen, només farà que perpetuar i fer més gros el problema allí existent
, per no parlar de la poca credibilitat i confiança en el sistema judicial que, malauradament, ara ja està més debilitat i cada dia més lluny d'allò que, en aquesta matèria, dicta la Constitució.

Si resulta que la justícia espanyola, valenciana i a Castelló sempre ha estat caracteritzada per la seua lentitud, si s'ha caracteritzat per la sobrecàrrega de treball de jutges, fiscals i advocats, el retard tecnològic de la institució i la manca de mitjans materials i human, que està desembocant en què molts processos es dilaten en el temps i que siga habitual que es dicten sentències quan ja han transcorregut diversos anys des que van succeir els fets, amb aquest nou revés, la cosa de segur que anirà encara a majors.

Serà capaç la consellera de Justícia de la Comunitat, la castellonenca Salomé Pradas de portar la veu discordant a Madrid? Serà capaç de defensar les reclamacions de Castelló? Al cap i a la fi, només es tractaria de fer justícia. Temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada