La ciutat

La ciutat

dimarts, 23 de setembre del 2014

Homenatges



Vesprada de dimarts 23 de setembre, cauen gotes, plou. El terra desprén aquella olor característica de la terra mullada, l’horta castellonenca adquiríx el color pàl·lid de l’inici de la tardor, acabem d’acomiadar l’estiu i com sempre, com des de fa 26 anys, la Colla Pixaví ens aprestem a enllestir la festa pròpia a l’ermita de Sant Roc de Canet.

Passa el temps i torna al meu record els primers anys de la festa, quan tot eren entrebancs, l’ermita no tenia imatge, ni llum, ni aigua, ni res… però hi havia molta il·lusió.

Primer fou la imatge la que vingué a ocupar el lloc que li pertocava a l’altar, després l’herència d’uns vells bancs, la transformació d’una taula de menjador en altar, la nova campana, els grups electrògens i les tires de bombetes de l’arbre de Nadal, de la Porta del Sol, per il·luminar la festa, l’aigua correnta i finalment la llum. 
 I dos elements que han perdurat en el temps i que marquen i diferencien la festa de l’ermita de la resta de festes de les ermites del terme:

L’un la romeria a les antigues fontanelles per recordar la transformació dels aiguamolls en terreny conreable i el dinar de romiatge, caldera de Sant Roc, per testimoniar el compromís de la Colla en el compartir festa i menjussa, i del que aquest any celebrem el 25 aniversari.

L’altre els sentits homenatges que, des de l’inici, el Pixaví ha volgut rendir a aquells col·lectius i persones, que sense massa rebombori han contribuït directa o indirectament al desenvolupament del poble fins arribar a ser una gran ciutat.

Any rere any hem anat renovant el compromís arribant a aquest 2014 amb una llista ja llarga. Els senyors Miquel Miralles, Pepe Agost, Isidro Salas, Arsenio Godes, Miquel Sanahuja, Amadeo Ibañez, Pepe Sidro, Pepe Renau, Miquel i Fracisco Gomez, Vicent Gomis, Pedro Sanrafael, Lolita Arias, Amilcar Arnau… o col·lectius com Clavaris i Majorals de les Festes de Carrer, Llauradors de Canet, Clavaris i Majorals de les diferents festes que a la ciutat es fan en honor de Sant Roc, ermitans del terme, pelegrins a Sant Jaume de Compostel·la…
 
I arribem al 2014 amb homenatge a 4 membres actius i molt involucrats en aquesta festa des dels seus inicis I que en aquest darrer any ens han dit adéu per sempre: Vicent Serra, Miquel Marmaneu, Josep M. Porcar i Miquel Soler.

Homenatge que no serà trist perquè ells no ho eren de tristos. Record no amb amargor si més no amb alegria perquè així, de segur, ells ho estaran vivint des del més enllà.

Record per Vicent Serra qui va escriure una part important de la història recent de l’ermita, per Miquel Marmaneu ànima i empenta de la comissió de roquers, Mitxel  Porcar, l’home disposat a tot per la festa i amb el que podíem contar pel que fera falta i Miquel Soler que, ja abans de ser regidor, compartia amb els Pixavins tant la germanor religiosa com la festa laica i, anys després, des de la regidoria va seguir estant sempre al nostre costat.

Amics, per deure de bonhomia i ser fills de nostra història, el Pixaví té la glòria de rendir-vos merescut homenatge i des d’aci convide a tots els veïns a unir-se a la festa i participar en la mateixa doncs, el diumenge 28 "A Sant Roc de Canet, com sempre, de tot un poquet".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada