La ciutat

La ciutat

divendres, 28 de novembre del 2014

Ací no, però volen que sí.



No sé exactament quin serà el moment, però si fa o no fa, de segur que serà entre els propers 6 i 8 de desembre, quan l'alcalde del meu poble acompanyat de les reines de les festes pel 2015 Dunia i Cristina, donarà inici a la campanya nadalenca a la ciutat, amb la tradicional encesa de l'enllumenat nadalenc que, des de fa unes setmanes, penja als carrers i façanes dels edificis municipals.

Aquest fet, ha estat per sempre, el tret de sortida de la campanya de les vendes nadalenques, per molts comerciants de la Vila i Ravals. Tanmateix sembla que per allò de les modes i que tot el que ve d'Amèrica és millor, ara alguns espavilats volen que pugem al carro de la modernor americana i marquem com a inici de la temporada de compres nadalenques el dia de hui, que dieuen és famós als Estats Units i conegut com el divendres negre o el que és el mateix Black Friday, dia en que molts botiguers detallistes i sobretot els grans magatzems ofereixen substancioses rebaixes.

Jo, fins a aquest any, havia sentit parlar de diferents“divendres negreen relació a un escàndol financer als Estats Units, un esdeveniment especialment violent en la lluita pel sufragi femení a Anglaterra, un atac aeri aliat contra les tropes alemanyes a Noruega i fins i tot em sona com a títol d'alguna pel·lícula, però res a veure en una festa tradicional d'obertura de compres nadalenques a l'estat espanyol i menys encara a Castelló.

Sembla ser que a Amèrica es costum arrrelada celebrar un festival anual per agrair tradicionalment a Déu la collita de la temporada, l'anomenat dia d'acció de gràcies, el quart dijous de novembre, tot just ahir i el divendres següent hui, la festa de l'obertura de la temporada de compres del Nadal.

Be, em sembla un costum com un altre, però pensem que també a Europa, Espanya, i cponcretament a Castelló i al Raval, també celebrem unes festes, les de Sant Fèlix a l'octubre, després del cicle de collites de l'estiu i abans de les de la tardor per agrair juntament amb la resta de la comunitat, dels veïns, els dons rebuts i, a ningú, se li haguera ocorregut mai dir que, era aquell moment l'deal per donar inici a una campanya comercial.

Per tant amics, deixem-nos d'embolics i respectant els costums de terres llunyanes no vullguem ser més “papistes que el papai importar esdeveniments que res tenen a veure amb nosaltres, que ja està bé de costums externs, que no són millors que els nostres, són simplement diferents...

Us heu adonat que el Pare Noel, l'arbre del Nadal, el Halloween anglosaxó, Sant Valentí, les oktoberfest i altres festes alienes van incorporant-se a les tradicions espanyoles i de vegades fins i tot substituint-les?

Cal estar a l'aguait i sobretot en casos com aquest de hui, com aquest Black Friday que, de manera més que descarada només busca el consumisme el més aviat possible. No ens creguem allò d'igualar la felicitat personal a la compra de béns o al consum. Per una vegada i per sempre pensem que no és veritat aquella frase tant sentida “com més consumix, més feliç sóc”. Bona tarda i bon divendres negre, negre i …..plujós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada