La ciutat

La ciutat

dijous, 13 de novembre del 2014

Espectacle ?



 No és la primera ni crec serà la darrera ocasió en què comente en aquest blog una notícia publicada a l’edició digital, del periòdic Mediterraneo.

En aquesta ocasió una curta notícia que apareix a la secció “espectáculos” del dia d’avui, juntament amb quatre noticies més. Aquesta la que ens interessa sembla ha estat “penjada” a les 10:18 hores i sota el títol de “El patrimonio del Castellón Medieval”, fa referència a l’inici demà divendres de la 17ena edición de les Jornades de Cultura Popular, que en aquesta ocasió tenen com a tema central el patrimoni històric medieval del nostre poble.

Unes jornades monogràfiques promogudes per l’ajuntament i organitzades per l’Institut d’Etnografia i Cultura Popular, una institució que té com a objectiu la investigació etnogràfica de camp i la publicació d’estudis sobre la vida tradicional en les seues més diverses manifestacions.

Per això, al llarg dels diferents anys, “La Panderola”, el món de la mar, l’agricultura de secà, la religiositat o la literatura popular, la vida quotidiana del poble, el foc, i molts altres temes han estat tractats per diferents ponents, veritables experts en les diferents matèries.

També les jornades que tot just demà comencen contaran amb destacats ponents amb el camp relacionat amb la temàtica apuntada, com Sara Bono, Tomàs Martínez, Miquel Gomez, Sergi Selma o Elena Sànchez, que tractaran de donar-nos, des de les seues especialitats, una visió ampla del nostre patrimoni històric.

Per això, justament perquè el patrimoni és el valor que la societat atribueix a cada moment de la història, em crida i molt l’atenció que el periòdic Mediterraneo, es faça ressó de les jornades qualificant-les d’espectacle.

I realment no va errat el periòdic, doncs tot i que generalment quan parlem d’espectacles ho fem amb l’accepció “Funció, representació, oferta al públic”, i espectador aquell que contempla sense participar, també  un espectacle és, segons el diccionari de la nostra llengua, allò especialment notable, digne d'atenció, que s'ofereix a la vista o a la contemplació intel·lectual.

De manera que, amics que açò llegiu, a partir de demà i fins el proper diumenge teniu l’oportunitat de gaudir d’un espectacle notable, intel·lectual, on amb total seguretat s’analitzaran el diversos trets del periode medieval castellonenc, de la societat que va acollir-los, de la cultura, de la llengua, dels costums i dels personatges, així com de les restes arqueològiques i documentals que al seu pas ens han deixat.


Un ESPECTACLE amb majúscules i que res tindrà a veure amb l’accepció de ser simples espectadors, si més no, un espectacle participatiu on podrem, de segur, aprendre molt, gaudir i participar, obert, fet per tots i per a tots, en definitiva una manera senzilla, propera i molt interessant de conèixer una part del nostre patrimoni.


1 comentari:

  1. Però tenia entés que calia inscriure's, no?

    Una vegada més tractes qüestió molt interessant.

    ResponElimina