La ciutat

La ciutat

dijous, 27 de novembre del 2014

“Pon una naranja en tu vida”: Oportunitat perduda !!!




La vesprada d'ahir impulsada per la regidoria de consum del nostre ajuntament i recolzada per la d'agricultura, va celebrar-se al saló d'actes de la casa de cultura del carrer d'Antoni Maura, una jornada, la segona, dedicada a fomentar el consum de la taronja.

Una curta jornada, d'una hora de durada, entre les 7 i les 8 de la vesprada, en què sota el títol de “pon una naranja en tu vida” s'anunciava a més a més de la inauguració i la cloenda, la celebració de dues ponències a càrrec, d'una banda del doctor cap de zona bàsica de salut del centre de salut 9 d'Octubre i d'altra del mestre major del gremi de forners de Castelló, que dissertarien al voltant dels beneficis de la taronja saludables per la salut i de la rebosteria tradicional castellonenca que té a la taronja com a ingredient principal, respectivament.

D'entrada semblava podia ser força interessant i allà que vaig encaminar les meues passes, disposat a escoltar tant eminents conferenciants, doncs no hi ha a la nostra ciutat massa actuacions culturals encaminades a conéixer i fomentar aquest cultiu bàsic, motor de l'agricultura castellonenca del segle passat i ara, malauradament, en decadència.

La primera sorpresa que vaig constatar va ser la poca afluència de públic. És ben sabut que el saló d'actes del centre de cultura no té massa capacitat, doncs bé, allí hi hauria allò que es diu en termes numèrics “mitja entrada”, de manera que vaig pensar que la difusió que se li havia donat a l'acte no havia estat l'adient.

D'altra banda observant el tipus de públic assistent es constatava que, majoritàriament, per no dir la totalitat, eren persones que de bon tros superaven els 50 anys, pocs o cap ni un de joves, que, haurien de ser els impulsors del consum en els anys venidors, alguna altra cosa fallava.

També i malgrat l'esforç que els ponents van ficar en les seues xarrades, aquestes van semblar-me, poc preparades, poc novedoses i gens atractives, molt fluixes pel que dels títols podia deduïr-se. Mentre el doctor va passar molt superficialment pels beneficis que la taronja pot aportar als nostres organismes i tant sols va centrar-se en la taronja com a element a consumir com a fruita o en suc, el mestre forner va contar-nos les excel·lències del seu gremi i els seus productes, pa, coca de creïlla i fadrinets, parlant molt, però molt de passada, de la taronja com a element de la rebosteria castellonenca, limitant-se a dir que, qualsevol pastís o coca que es faça a casa, serà de taronja, si substituïm la llet que puga portar per suc de taronja i la ratlladura de llimona per la de la pell de la taronja. No calien tantes alforges per aquest viatge !!!

Malgrat que a l'eixida i tal i com s'indicava en el fullet que et donaven a l'entrada amb el programa va realitzar-se un tast de suc i de coca de taronja i, va obsequiar-se a tots els presents amb un llibret de 8 pàgines, això si a tot color i en paper-cartolina, amb 10 receptes alternatives al consum de la taronja com a fruita, pense que no se li va traure profit a la idea i que, la mini-jornada tant sols va servir per fer un grapat de fotografies i justificar unes despeses que, els regidors senyors Masip i Romero supose hauran de fer, si més no front l'oposició municipal.

Llàstima que un projecte que haguera pogut tenir una ampla repercussió s'haja quedat en un no res, i això que aquesta, la d'ahir, era la segona jornada. Senyal que la primera, la del 2013, deguera complir les expectatives d'ambdues regidories.

M'agradaria que, cas que es pense celebrar una tercera edició l'any 2015, es buscara d'una banda una major repercussió social, seguint per exemple el camí de les Jornades de Cultura Popular, i d'altra, es convidara a veritables experts i coneixedors del món de la taronja que hi ha al nostre poble i molts, de no ser així, malauradament no arribarem enlloc i seguirem tirant els diners de tots els contribuents en benefici només d'unes fotos o ressenyes als mitjans de comunicació.

Ah, i una darrera cosa, senyor Masip i senyor Romero, el valencià també és la llengua municipal, ho dic perquè tot, des del programa, el llibre de receptes, les paraules de presentació i cloenda i els propis ponents van oblidar-se d'aquest important matís. Llàstima, ja ho deia al començament, II jornada sobre el consum de la taronja, oportunitat perduda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada