La ciutat

La ciutat

dimarts, 25 de novembre del 2014

Puntuals: El dolç sabor del passat.



 S'acaba Novembre i dos elements han arribat a casa puntuals. Tot i que no marquen el cap d'any, ens acosten i fan manifest que resten menys de 40 dies per acabar aquest 2014. Es tracta de dos elements que a força de veure'ls a casa any rere any, s'han fet tan comuns que, en moltes ocasions, en molts dies, passen desapercebuts, però, ells allí estan, per ser consultats en qualsevol moment, són fidels i sempre et descobrixen coses noves. Són, desvetllem-ho ja, “el taco” i “el zaragozano”.

El Taco del Sagrat Cor és un calendari que va nàixer a la fi del segle XIX a la cuina d'una casa de jesuïtes que hi havia a Bilbao, com a antídot d'uns altres calendaris que de manera més frívola s'editaven a l'època, adquirint ràpidament una gra popularitat, doncs el secret principal del seu èxit va ser i seguix sent el seu baix cost, buscant arribar així a un públic popular, de poc nivell adquisitiu, a la vegada que difondre unes “idees sanes”.

Una curiositat del Taco és que mai apareix l'autor de cada any, sempre resten a l'anonimat, no perquè siga una obra col·lectiva, si més no per senzillesa i humilitat, tot i que en moltes ocasions el que es reproduïx són extractes i cites d'alguns personatges famosos. Una altra curiositat que presenta el calendari és que hi ha moltes persones que el “veneren” considerant-se veritables taco-adictes, i que algunes persones col·leccionen determinades fulles arribant fins i tot a emmarcar-les, dates com naixements, bodes o celebracions importants.

L'altre element, com he indicat abans, és el popular “zaragozano”, un llibret de tapes de color sèpia amarronat, una publicació també anual que inclou a més a més d'un calendari de l'any, una predicció meteorològica no científica del temps que farà al llarg de l'any. També igual que el Taco, ´s'edita des del segle XIX i també va ser molt popular sobre tot entre la gent del camp, entre els llauradors del Raval de Sant Fèlix, al llarg dels dos primers terços del segle passat.

Recull l'essència d'un saber quasi oblidat, els eclipsis de sol i de lluna i si són o no visibles des d'un territori, a més a més, pot consultar-se l'estat de la lluna mes a mes i els signes del zodíac i les hores d'influencia d'aquells, el periheli i l'afeli, les èpoques de sembra, les fires i els mercats, el santoral, els còmputs eclesiàstics i algun secret més diferent cada any...

Que diu el “zaragozano” per aquest novembre i més concretament per aquest dimarts 25? Doncs que “si en noviembre oyes que truena, la cosecha será buena” i que les temperatures màximes es mantindran destemplades i que es celebra el dia internacional contra la violència a la dona, o que “l'esperança és el somni de l'home despert”, frase que atribuïx a Aristòtils.

Tanmateix trobe una gran diferència entre les dues publicacions. Mentre la primera, el Taco, s'ha sabut adaptar als nous temps, fins i tot pot descarregar-se una aplicació, una App, del mateix pels mòbils, el zaragozano ha perdut xifres de venda i resta, en l'actualitat, quasi com un vestigi arqueològic.

Dos elements que, tot i ser arcaics, tampoc en aquest 2015 faltaran a casa... j

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada