La ciutat

La ciutat

dimarts, 14 d’abril del 2015

L’ADN químic i els Serveis Urbans


El robatori de coure que fa només uns quants anys era un delicte que difícilment ocupava un lloc important entre els robatoris, en els darrers anys, i gràcies a la demanda que d'aquest material fa la Xina pel seu procés d'industrialització, s'ha convertit en un veritable problema al nostre país i que porta greus conseqüències no tant sol en l'àmbit personal, sinó també i el que és més greu en l'àmbit comunitari..

Transfomradors elèctrics de noves urbanitzacions, xarxes d'enllumenament de nous polígons industrials o carreteres s'han vist en moltes localitats “a les fosques”, perquè xicotets grups de delinqüents amb una radial han tallat els cables, els han estirat i ràpidament carregats a una furgoneta han desaparegut, camí d'un descampat, per “netejar-lo” del plàstic i portar-lo a una de les deixalleries clandestines que el compra per tornar-lo a revendre a un majorista, que el compacta i el porta a la foneria per convertir-lo en nou material de coure. Negoci rodó...

Fins i tot el cablejat de les infraestructures i intercanviadors ferroviaris, de les línies telefòniques, de les d'alta tensió, dels pous de reg, així com de les subestacions elèctriques és objecte dels lladres. Cap Comunitat Autònoma, cap municipi està lliure d'aquesta plaga que, en temps de crisi econòmica, no deixa de créixer...

I si porte jo hui ací aquest tema ho és perquè aquest cap de setmana que he passat a Sant Cugat, he observat que per fer front als robatoris aquell ajuntament ha contractat, si més no a una part de l'enllumenat del terme, un sistema conegut com ADN artificial i, ha col·locat als fanals de l'enllumenament unes enganxines per dissuadir els possibles lladres.

L'empresa encarregada de garantir el cablejat mitjançant l'ADN químic és SelectaDNa, empresa del Regne Unit, creada el 1985 capdavantera en donar solucions de marcatges de propietat, amb un distribuïdor majorista a Logroño i amb una xarxa de delegacions per tot el país.

Visitant la seua web EMPRESA ens assabentem que aquest és un més dels seus productes, concretament “SelectaDNA Trace” es tracta d'un espray que deixa el material i els objects marcats de per vida per un codi únic, de manera que pot identificar-se en qualsevol moment el material i el propietari, mitjançant escaners de llum ultravioleta i fins i tot després d'haver-lo fundit, doncs les macropartícules que porten imprés les dades del propietari al ser vistes per microscopi poden definir el codi.

L'ADN químic constituix el vincle necessari per tornar al seu legítim propietari en cas de robatori el material, tanmateix, el principal propòsit es actuar com a disuasori i convertir aquells indrets que l'inclouen en menys atractius pels possibles lladres, gràcies als senyals d'avertiment, en aquest cas les enganxines a les pròpies faroles de l'enllumenat públic.

No sé si resultarà car, supose que si, però molt menys que la reposició del material robat. Tampoc sé quina ha estat la despesa que li ha suposat al nostre ajuntament la reposició del material de coure robat, per exemple l'any 2014; però de la mateixa manera que ja el 2013 la Unió de Llauradors de Castelló va anunciar el seu us per marcar els seus bens i els ajuntaments de València i Torrent també han marcat el seus sistemes d'enllumenament, m'agradaria saber si a Castelló s'ha fet alguna cosa al respecte.

Com temin el tema senyor Gonzalo Romero, tinent d'alcalde d'Infraestructures i Seveis Urbans? Estem al dia? Som moderns? Si Vosté  o algú de l’àrea de desenvolupament municipal llig açò,m’agradaria  que em diguera alguna cosa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada