La ciutat

La ciutat

dissabte, 11 d’abril del 2015

Una bona idea



Per motius familiars hui estic a Sant Cugat, un poble del Vallés Occidental, una quasi ciutat jove i moderna amb un gran ambient cultural. Cada vegada que hi vinc sempre hi ha alguna cosa que em sorprén. També en aquesta ocasió, un esdeveniment que tot just s'ha celebrat aquest matí, ha cridat la meua atenció i que crec podria, -amb poc que s'ho proposaren els nostres gestors culturals municipals-, tenir un ample resó també al nostre poble.

S'anunciava com a “Taula d'Escriptors de Sant Cugat” i com a aperitiu del Sant Jordi 2015, i que no era ni més ni menys que la reunió de tots els escriptors del poble i de la comarca per presentar, vendre i signar les seues publicacions i principalment les darreres novetats.

L'ambient que a la plaça on s'ha realitzat l'acte era festiu cent per cent i la gent, els veïns s'acostaven als escriptors per fer-se fotos, compartir opinions, crítiques i com no, per adquirir els llibres dels seus autors preferits, en definitiva un matí de festa i cultura.

Immediatament he pensat que aquesta idea, no massa complicada de dur a la pràctica, podria fer-se, per què no?, a Castelló. En són molts, més de 30, els erudits, narradors, poetes i assagistes, que m'han vingut ràpidament a la memòria. Escriptors de Castelló o les nostres comarques veïnes que, de segur, estarien encantats de participar en un acte semblant.
Tal vegada aquells que estigueu més lluny de la cultura literària actual castellonenca pensareu que no hi ha massa autors a la nostra ciutat que publiquen, però no és així, repassem: Lluís Meseguer, Josep Conill, Laura Gisbert, Fatima Agut, Joan F. Mira, Jordi Querol, Ferran Aparici, Susana Lliberós, Antoni Vizcarro, Albert García, Romà Bernad, Marisol González, Rosabel Gumbau, Pasqual Mas, Joan Pla, Antoni Albalat...

Seguim? Vicent Climent, Vicent Salvador, Francesc Mezquita, Joan Andrés, Pep Castellano, Josep Porcar, Carlos Bellver, Vicent Jaume Almela, Iban Llop, Nel·lo Navarro, Manel Pitarch, Josep Usó Miquel Torres..., i molts i molts més que se'm queden al fons de la memòria i de segur després recordaré, es sentirien orgullosos i contents de compartir amb els seus lectors, crítics o veïns en general, en una jornada gens formal i molt festiva.

És veritat que d'una banda “El pont cooperativa de lletres” entitat de caràcter intercomarcal que associa escriptors/es i estudiosos/es de la literatura de la Plana, l’Alcalatén, el Maestrat i els Ports, realitza puntualment actes amb l’objectiu de difondre l’activitat literària dels seus associats al nostre territori; també a la fira del llibre que anualment es celebra al nostre poble, i que aquest any assolirà la seua 31 edició, de segur hi haurà presentacions de novetats editorials d'autors de la terra, de la mateixa manera que les llibreries més emblemàtiques de la ciutat, Babel, Argot i alguna altra, fan al llarg de l'any presentacions de novetats amb la presència dels propis autors, però, no, no ens enganyen, no és el mateix.
Una cosa és un autor, dos o tres a la vegada, i una altra, molt diferent, tots junts, totes les obres i totes les persones d'un mateix poble, reunides en una jornada festiva on no hi ha un protagonista principal i tots ho són.

Una bonica idea que, a més a més, no resulta gens gravosa per ningú, doncs, com he pogut comprovar la infraestructura necessària és ben poca i tots, poc o molt ixen guanyant. Jo, primer com a veí i després com a vocal del Consell Municipal de Cultura, llance “el guant”. Algú el recollirà?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada