La ciutat

La ciutat

dimarts, 28 d’abril del 2015

Mestre, seré jo?



 Aquesta pregunta realitzada a Jésus pels deixebles en el transcórrer del Sant Sopar la nit de Dijous Sant, referint-se a qui havia de trair-lo (Lc 16,20-24) és la que va venir-me ahir al matí al pensament en llegir la notícia en la que vaig despertar-me: “L'ajuntament de Castelló, a l'igual que la resta d'ajuntaments del PaísValencià anava a realitzar el sorteig per la formació de les meses electorals en la convocatòria d'eleccions municipals i autonòmiques del proper 23 de maig”.

I és que l'article 26.1 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General del 1985, la LOREG, diu que la formació de les meses electorals és competència dels ajuntaments sota la supervisió de les Juntes Electorals de Zona.

Les meses electorals són les encarregades de controlar el desenvolupament de les votacions i d'efectuar l'escrutini, i cadascuna d'elles, ha d'estar integrada per un president i dos vocals. El nostre ajuntament ahir al matí va convocar un Ple extraordinari amb l'objectiu de celebrar l'esmentat sorteig.

El procediment pel sorteig del components segons vaig assabentar-me és prou embolicat, primer es trauen tres boletes de tres bossetes diferents, el número de tres xifres resultant s'introdueix en una fulla de càlcul, on s'afegeixen xifres corresponents als nombre d'electors per mesa, màxims i mínims i el nombre de persones que calen, i a partir d'ahí s'inicia un procés de càlcul aleatori. Que acaba en un informe en el que s'indica per nombre d'ordre els distints números calculats i el lloc a la mesa que correspon. De cada mesa es nomenen, presidència, primer i segon vocal, dos suplents per cadascun i tres substituts de president i cinc de vocals. 17 números que corresponen a 17 persones en el cens d'eixa taula.

Si a Castelló s'ha determinat que s'han de constituir 192 meses i per cada mesa tot i que finalment només seran 3 les persones titulars, es a dir, 576 castellonencs, la realitat és que, 192 x 17 =3264 veïns a hores d'ara estan, estem en un ai per no saber si serem cridats a estar en una d'aquestes meses. Enteneu allò de “seré jo, senyor?” I és que, per lògica, no tots els veïns són vàlids, només aquells inscrits al cens, menors de 70 ays i que sàpien llegir i escriure...

Ara, efectuat el sorteig i triades les persones, “la pilota” està a la teulada de la Junta Electoral de Zona qui, a partir de hui mateix i al llarg de tota la setmana, notificarà als elegits la seua designació segons establix el calendari electoral.

Malgrat que la participació directa dels ciutadans en els processos polítics en la democràcia contemporània espanyola, té el seu moment privilegiat el dia de les eleccions, el fet que s'haja de passar un diumenge en un col·legi electoral, és una prestació que a poca gent li agrada.

Per això i tot i que hi ha una gratificació econòmica “per les molèsties”, em tem que, com passa sempre, molts dels elegits alegraran alguna causa, justificada i documentada o no?, que els eximisca del càrrec, formar part d'una comunitat de clausura, haver mort en els darrers dies, causa major, o aquell que dient era analfabet es capaç d'escriure la instància amb la que deu convèncer els membres de la Junta Electoral, o aquell altre, professional de l'hoteleria que en el seu dia va demanar no formar part de la mesa ja que el diumenge era un dels pocs dies en què es feia una mica de caixa.

Però com diuen al meu poble, “poc viurà qui no ho veurà” i, de segur, que a qualsevol de vosaltres que açò llegiu o a mi mateix, demà o demà passat ens arribarà la notificació. Que no us vinga de sorpresa, esteu avisats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada