La ciutat

La ciutat

dijous, 17 de novembre del 2016

És imprescindible?

Està passant en aquests moments, és historia viva d'Espanya, on el Rei Felip VI és el protagonista, m'estic referint a la presidència de l'acte de l'apertura de la dotzena legislatura de les Corts que acull el Congrés dels Diputats. És el que toca, i res a dir, democràticament així està establert.

Tanmateix l'acte en si, ha estat precedit segon el que la televisió ens ha mostrat, per un "passe de revista militar" a un batalló d'honors format per quatre companyies dels exèrcits de Terra, Armada, Aire i Guàrdia Civil i esquadra de gastadors, i s'ha d'acabat, seguint el guió previst, amb una desfilada militar de les mateixes forces armades i guàrdia civil, per honorar sa majestat, sota el comandament i supervisió del Cap de l'Estat Major de la Defensa.

Voleu dir que aquesta manifestació de força militar és imprescindible, en un acte com aquest, en el que se suposa s'inicia una nova etapa de parlamentarisme democràtic i amb nous partits i líders del panorama polític nacional?

Quin és en realitat el sentit de la presencia militar en l'acte? Tradició? Costum? No serà voler usar el moment i l'ocasió per impressionar mostrant la capacitat militar i si fóra necessària repressiva de l'estat? Serà propaganda per mostrar l'aparent fortalesa militar espanyola? Per mostrar la capacitat dels diferents exèrcits de què es compon la milicia nacional?

Una desfilada militar, siga festiva o protocol·lària, per mi, és, a banda de criticable pedagògicament, un acte absurd en una democràcia del segle XXI i que caldria ja superar, tal com va fer-se fa uns anys amb l'obligatorietat del servei militar. Fer una desfilada militar en l'acte d'apertura d'una legislatura que s'endevina complexa no crec siga cap símbol de modernitat ni de normalitat, més encara, ho veig, és la meua opinió i puc estar errat, estar fora del temps actuals.

De la mateixa manera que no la vaig veure necessària tampoc el dia "de la Festa Nacional", en què amb un reconeixement públic del treball i dedicació dels "servidors de la pàtria", haguera estat més que suficient, i tampoc veig oportú dedicar un dia a "enaltir les forces armades" amb una gran parada militar, menys encara ho considere necessari hui.

Què voleu que us diga? Sóc més partidari de la cultura de la Pau, i per això, m'haguera agradat més un gest clar a favor d'aquella i de la tolerància i concòrdia, que del desplegament de la força militar. Un acte senzill, com aquell que s'ha anunciat i portat a termini, per demostrar que la crisi econòmica no ha deixat encara el nostre país, la suspensió del còctel a diputats, senadors i convidats, amb què solia acabar l'acte en les XI "apertures" anteriors. No, no estem per tirar coets ni per pagar àpats amb els diners de tots.

No sé el que ens costarà aquesta "rendició d'honors" primer i desfilada final, però de segur que no serà poc, vist que no només suposa una mobilització de tropes aquest matí, ja ahir va haver-hi assaig, podeu veure'l si us bé de gust ASSAIG i ningú fa res de manera gratuïta.


Un gest desproporcionat amb un clar component militarista, absolutament desfasat en ple segle XXI i sense una participació efectiva dels ciutadans. Per mi fora de lloc i totalment prescindible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada