La ciutat

La ciutat

diumenge, 6 de novembre del 2016

Producte de dia i familiar.

La principal funció de l'alimentació, la bàsica és nodrir, aportar l'energia suficient al cos per a desenvolupar-se. En molts països aquesta alimentació bàsica resulta fins i tot difícil i, causa principal de moltes malalties i mortaldats.

En altres llocs com a casa nostra, on l'alimentació bàsica està més o menys assegurada, apareix un segon nivell d'alimentació, aquella que definim com menjar fi, delicat, més pel fet de plaure al paladar que per nodrir, que convida a ser menjat, aplicable a molts aliments, que si són específics, anomenem "delicatessen" i fan referencia a dolços amb escàs valor nutritiu i alt percentatge en sucres, anomenem "llaminadures".

D'aquells a qui els hi agraden molt aquestes llaminadures, pastissets, caramels, gelats, bombons..., cosa d'altra banda gens estranya, i no poden parar de menjar-ne, en diem llaminers o llépols, i de la qualitat en abstracte, llepolia.

I és que hi ha productes que conviden a ser menjats, que atrauen, que són llaminers "de per se", cas de la xocolata, producte que associem amb esmorzars, berenars, postres, dolços, bombons... amb multitud d'aromes, sabors i tonalitats, plaer, pur plaer.

Per això, any rere any, des del 2008, en arribar novembre, torna a resultar tot un èxit "ChocoCas", la Fira de la Xocolata, el dolç I el pa artesà que en la seua novena edició està celebrant-se en aquest cap de setmana a la Pèrgola, amb la finalitat d'impulsar i dinamitzar el comerç local, valorant els nostres productes artesans.

I és que la xocolata dóna per molt, vins, sabons, pastissos, galetes, bombons, torrons, dònuts, mel, gelats, ... a la vegada que aconsegueix crear un efecte de benestar al cervell, per culpa d'una amina aromàtica molt simple que conté, la fenil etilamina, amb efectes psicoactius.

Així que menjar xocolata en les seues més variades formes és fer bondat, ni engreixa, ni crea addicció, ni presenta propietats afrodisíaques, tot i tenir unes capacitats balsàmiques en qüestions cardiovasculars, a més de ser un bon remei per la tensió arterial, ja que eleva els nivells d'antioxidant en sang, això si, com tot, menjat amb moderació.

Malgrat que al nostre País no es cultiva el cacau sí que som grans productors de xocolata i consumidors com a producte de dia i familiar; de tots ells l'anomenat "negre", amb un alt percentatge de cacau, és el més complex i exquisit, un plaer difícil de reprimir.


Doncs ja ho sabeu, encara sou a temps, tanca a les 8 de la vesprada, si esteu avorrits, deprimits o simplement cansats, acosteu-vos a la Pèrgola, de segur que trobareu raons per no deixar de menjar xocolata, doncs des de la porta fins al darrer racó de la sala, l'aroma, el flaire, el color de les mil i una variacions de llepolies us captivaran i si no ho sou encara, entrareu de ple en el món dels llépols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada