La ciutat

La ciutat

dilluns, 28 de novembre del 2016

Idea interessant, nom gens encertat.

Tot interessant menys el nom. Eixa és la conclusió primera a la qual vaig arribar en conéixer la darrera o, tal vegada una de les darreres propostes que ha llançat la Diputació castellonenca.

Amb el nom genèric de "soñadores por Castellón", així, en castellà, la delegació de benestar social del govern provincial ha dissenyat i posat en marxa una campanya de participació ciutadana que busca convertir les millors idees de qualsevol veí de la província en projectes de futur reals.

És a dir, es tracta de participar en un concurs "on la nostra idea" pot resultar elegida i així ajudar a millorar el futur de la província. Naturalment hi han posat un filtre, un jurat que s'encarregarà de seleccionar les idees i iniciatives proposades i com a contraprestació també hi haurà un reconeixement públic a les millors proposes i iniciatives presentades, uns premis?, en un període comprés entre el 15 d'octubre passat i el 15 de gener del 2017, 3 mesos.

Transcorregut el primer mes si visitem la plataforma web creada a l'efecte SOÑADORES  ens adonem que el projecte "funciona molt bé", i a hores d'ara, hi han registrats ja un total de 58 "somnis", referents a les àrees d'infraestructures, desenvolupament cultural, promoció econòmica, turisme, esport, joventut, cultura, acció social o medi ambient.

Molt bé, una idea que funciona, però, sempre hi ha un però. A banda que la plataforma està únicament en castellà, cosa del tot incomprensible en aquesta província bilingüe, el nom escollit crec no ha estat gens encertat.

No sé si l'elecció haurà estat feta pel mateix president, per la diputada d'acció social o per algun dels assessors que en aquella casa hi treballen, però "soñadores" tot i que s'han afanyat a dir que fa referencia als somnis de qualsevol veí, que poden convertir-se en projectes de futur, en realitat i al meu semblar, no és un nom encertat. Ara veureu el perquè...

Si ens fixem en les diferents definicions que de la paraula "soñador", somiador en valencià, apareixen als diccionaris de la llengua, trobem que significa que somia molt mentre dorm, que somia despert, més encara que viu allunyat de la realitat, que s'imagina coses que no poden ésser.

Coses que no poden ser, coses allunyades de la realitat, i qui s'allunya més de la realitat? Si, diguem-ho clar i en totes les paraules: els bojos, el que han perdut la raó, els que tot ho trauen fora mida..., vet per on, definició que justament incideix en tot al contrari del que sembla vol buscar-se, persones emprenedores, veïns amb talent i iniciativa, amb idees i projectes, però amb possibilitats de fer-se realitat.

Quin podria haver estat el nom més encertat per aquesta proposta, tal vegada "imaginatiu", per allò de la capacitat d'idees, o millor encara "visionari", per allò que s'anticipa al seu temps... però somiador?, francament no.


Esperem que malgrat el nom triat, el jurat encerte i les propostes elegides si arriben a ser "imaginatives i visionaries", no queden només en "somnis" i puguen portar-se a termini en benefici de qualsevol ciutadà de qualsevol poble de la nostra estimada terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada