La ciutat

La ciutat

dimarts, 8 de novembre del 2016

Tota pedra fa paret

 O tota pedra fa marge, com he sentit dir també en més d'una ocasió. Aquesta és una dita típica del meu poble que ens alliçona en el fet que tot ajuda, que no hem d'infravalorar un esforç per xicotet que parega, si va en el sentit que ens convé. És un elogi de la solidaritat, de l'entre tots ho farem possible.

I que és el que cal fer possible? Doncs en aquesta ocasió la finalitat està a aconseguir que la candidatura de "Camins del Penyagolosa" siga reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, perquè atorgaria a la candidatura la confirmació del seu valor universal, i el que és més important, seria reconegut com a bé universal i passaria a inscriure's en la Llista de Patrimoni Mundial que, suposaria la col·laboració de la comunitat internacional en la seua protecció.

Tot un repte que des de fa més de tres anys la Diputació castellonenca porta entre mans. Que es reconeguen per l'organització de les Nacions Unides per l'Educació la Ciència i la Cultura, les peregrinacions i romiatges que, amb rituals propis, els diferents municipis que conformen la candidatura, realitzen de manera anual i des de temps ancestrals, més enllà del segle XIV, al santuari de Sant Joan de Penyagolosa, un lloc únic i ple de misteri.

Des del primer moment van ser molts els castellonencs de la capital i de la resta de pobles de la província, jo entre ells, que vam fer nostra aquesta petició, adherint-nos a aquesta. També en l'àmbit institucional la universitat Jaume I, la Generalitat Valenciana, els Ajuntaments, van donar el seu suport per agilitzar els tràmits. Fins i tot una pàgina web va crear-se per recolzar la candidatura: CAMINS

Ara, fa pocs dies ens hem assabentat que la candidatura ha rebut un fort impuls, al ser inclosa per part del Ministeri d'Educació Cultura i Esport, reconeixent el gran valor patrimonial que atresora el projecte, incloent-lo dins el Pla Nacional de Paisatge Cultural, en el llistat dels 100 paisatges culturals més representatius del territori nacional.

Així Camins del Penyagolosa passa a formar part dels 19 paisatges simbòlics i itineraris culturals, juntament amb altres com El Cap de Creus, Covadonga, Roncesvalles, Aranjuez o Las Batuecas, de gran valor funcional o aprofitament cultural.

De manera que un nou impuls, en aquest cas, per una major sensibilització política ha vingut a reforçar la candidatura. Una nova empenta de difusió i consolidació per aquest reclam promocional. El que deia al principi, tota pedra fa paret, ja falta menys per aconseguir la finalitat proposada...

Cal recordar que el nostre paisatge cultural Camins del Penyagolosa no és un element de mera contemplació, si més no allò que el fa únic és l'essència, el procés de formació i el seu significat, per tots aquells que d'una manera o altra el recorren, constituint-se ara, al segle XXI, com un component funcional en relació amb l'economia, les formes de vida, creences i cultura que el determinen i caracteritzen.


Una bona notícia sens dubte que ens ompli d'esperança. Som somniadors, però també valencians de realitats i ambicions que, hui, veiem una mica més a prop. Una empresa cultural que seguirem portant endavant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada