La ciutat

La ciutat

diumenge, 29 d’octubre del 2017

Canvi als rellotges espanyols...



 Fa unes hores, a la matinada de hui diumenge els nostres rellotges han hagut d'endarrerir-se una hora. A les tres han tornat a ser les dues. Ara tocava dormir una hora més, i com a resultat, a partir de hui, una hora menys de llum a la vesprada i una més a primera hora del matí. És a dir vesprades més curtes i matins més llargs pel que respecta a les hores de llum solar.

Són els efectes de l'horari d'hivern que s'aplica a tota Europa occidental i altres països del món pels seus suposats i a la vegada criticats efectes en l'estalvi d'energia, però que també motiva queixa pels desgavells que suposa amb efectes sobre el son i el descans.

En paral·lel al debat sobre l'oportunitat de mantenir sistemàticament aquest canvi horari, des de fa uns quants anys s'ha posat sobre la taula la necessitat d'una readaptació al fus horari que permetria un encaix més lògic entre l'hora solar i l'hora oficial. En aquest cas, val a dir que l'Estat espanyol està tot ell -Canàries incloses- fora del seu fus horari, que hauria de ser per al territori peninsular i les Balears una hora menys que l'actual -és a dir el mateix horari que a Portugal i el Regne Unit-, i una menys també per a les Canàries respecte al seu horari actual, sincronitzant els seus rellotges amb les Açores i Cap Verd.

Els fusos horaris, cadascuna de les 24 àrees en què es divideix la terra conforme als meridians, van ser inventats per Sandford Fleming, un enginyer canadenc el 1879. Uns anys després i buscant que el migdia horari s'aproximara al migdia solar, va fixar-se que el meridià de Greenwich, fora la referencia, i així, Espanya, Portugal, Regne Unit i França van ubicar-se al fus europeu occidental, un dels tres que hi ha a Europa, juntament amb el central i l'oriental.

Malgrat que des del 1940 els rellotges espanyols marquen el fus horari de l'Europa central, mesura aprovada pel Franco per fer costat al seu aliat l'Alemanya de Hitler, en consonància amb el que va fer també Gran Bretanya i França, després que Hitler pergués la guerra el 1945, britànics i francesos igual que els veïns Portuguesos van recupera l'horari lògic de Greenwich, mentre que Espanya va continuar mantenint, i encara estem així, l'horari de Berlin, de manera que en comptes d'ajustar-nos a l'horari atlàntic, continuem sent el país on el dia comença més tard, malgrat que en el cas de Canàries, encara que s'arribara a modificar l'horari espanyol, i com a conseqüència d'estar el territori en un fus horari més occidental, seguiria mantenint una hora menys que la resta de l'Espanya peninsular.

Diuen els experts, que si acceptarem el fus horari del meridià de Greenwich, que passa tot just pel nostre terme municipal, aconseguiríem tenir un major equilibri del treball i de la vida. Tal vegada per això, hi ha hagut diferents intents que, fins ara, no han arribat a quallar.

El darrer que recorde, encara no fa un any, el desembre del 2016, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social Fàtima Bañez va anunciar la intenció del Govern de buscar un pacte d'Estat per estudiar la possibilitat de canviar el fus horari, tanmateix han passat dos canvis, un horari d'estiu i un d'hivern i encara seguim igual. Fins quan l'hora oficial d'Espanya seguirà incomprensiblement avançada una hora ara a l'hivern i dos a l'estiu? Fins quan aquest contrasentit?

És indiscutible que, per a Espanya, l'horari del Meridià de Greenwich és la millor solució per optimitzar totes les opcions, ja que d'aquesta forma l'hora oficial seria la del Sol. No hi ha pitjor excés que anar amb el pas canviat respecte al Sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada