La ciutat

La ciutat

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Dues notícies curioses...que fan pensar o malpensar.



Cada dia els periòdics estan plens de notícies, algunes veritablement curioses, però en poques ocasions aquelles es donen el mateix dia i en el mateix diari i menys encara referides a una localitat concreta, en aquest cas al meu poble, Castelló.

I és que a la premsa de hui podem trobar dues notícies que resulten, per curioses, destacables. Comproveu-ho sinó vosaltres mateixa...

Amb motiu de la celebració ahir del dia mundial de la salut mental es publica en un diari local hui mateix el següent titular: "Uno de cada cuatro castellonenses padece una enfermedad mental". És a dir que el 25% dels veïns pateix, o patirem al llarg de la vida una malaltia mental.

És evident que el Dia Mundial de la Salut Mental es commemora tots els anys amb campanyes que busquen concentrar l'atenció en la identificació, tractament o prevenció dels trastorns emocionals o de conducta, però tot i això, considere que el titular és veritablement alarmista i lluny de la realitat.

Per què us preguntareu? Doncs perquè quan pensem en malaltia mental, sempre pensem en aquelles més greus, trastorns bipolars o esquizofrènia principalment, i considerem que les fòbies, pors intenses i especifiques a objectes i situacions concretes, així com l'ansietat, reacció excessiva desencadenada front una situació de perill, o fins i tot l'insomni, la incapacitat crònica de dormir, tal vegada més comuns entre la població, no són realment malalties mentals o si ho són, tenen un caràcter lleu.

Per tant si fiquem dins el mateix sac insomni i esquizofrènia tot i no tenir punt de comparació, podem considerar que el titular és encertat, però si realment el preocupant són les malalties mentals greus,  el titular, estareu d'acord amb mi és del tot fals i alarmista, doncs només un 2% de la població, per sort, pateix aquest tipus de patologies, tot i que sent pocs, en són molts.

I l'altra notícia curiosa us preguntareu? Doncs al mateix mitjà de comunicació i temàticament diferent de l'anterior, fa referència a l'adjudicació, per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de la redacció del projecte d'adequació ambiental i millora de la inundabilitat a la marjaleria del "Quadro de Santiago" de Benicàssim. Notícia que no tindria res d'especial si no fos perquè aquesta adjudicació s'ha fet per licitació a la baixa, amb un estalvi del 55% del pressupost inicial assignat, és a dir menys de la meitat.

Voleu dir que els tècnics del Ministeri d'Agricultura van tan desencaminats a l'hora de fer els números? Com degueren fer els càlculs del que podria costar la realització d'un informe que determinara la manera de comptabilitzar la zona urbana amb la zona humida? ÉS veritat que es demanen tres solucions distintes amb sistemes hidràulics, però que una empresa es faça avant per un import de poc més de 117 mil euros quan el pressupostat inicialment superava els 260 mil, dóna molt que pensar i malpensar de com es feien les coses fins ara a l'administració...

Dues notícies diferents però molt curioses, l'una per alarmista, volent espantar per cridar l'atenció, l'altra per subestimació de costos o sobreestimació de beneficis malgrat el perfeccionament de les tècniques d'estimació, fa ballar els números  de manera sorprenent. Ai senyor, que hi farem !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada