La ciutat

La ciutat

dilluns, 9 d’octubre del 2017

Voleu dir que aquests són dies de record històric pels castellonencs?



 Tal vegada siga així, però la sensació a peu de carrer és que hui, nou d'octubre és pels veïns de Castelló, un dia festiu com ho serà també el dijous 12, un dia que ens diu molt poc o gens ni mica, i que no ens fa sentir orgullosos de res, ni de ser valencians hui, ni tampoc de ser espanyols el dijous.

La casualitat vol que el dia de la rendició de la ciutat de València a mans del gran Rei Jaume I, qui va fundar el Regne i va ser testimoni excepcional de les aspiracions d'una terra que, d’altra banda ja prometia un futur brillant, i de la festa nacional d'Espanya i dia de la hispanitat, de Colom, de la mare pàtria, del descobriment o fins i tot de "la raza", com alguns anomenen el 12 d'octubre, coincidisquen el mateix mes de l'any i la mateixa setmana, nomé ambdós dies entremig.

És veritat que poc va tardar, mort el Franco, el plenari del Parlament en proclamar la data del 9 d'octubre com a Dia Nacional del País Valencià, concretament l'any 1976, i que aprovat l'Estatut d'Autonomia l'any 1982, va passar a ser Dia de la Comunitat Valenciana, amb celebracions de caire institucionals, del Govern Valencià, on les recepcions, discursos, premis i reconeixements van ser per molts anys els elements bàsics del dia. Tot i això,  la tradició festiva de la data, va costar i molt, d'estendre's amb força fora de la ciutat de València. Encara hui en dia, la sensació de "festa nacional" de la Comunitat costa de creure a Alacant i Castelló.

D'altra banda va ser la llei 18/1987 de 7 d'octubre la que va establir el 12 d'octubre com a festa nacional d'Espanya i com es pot llegir a l'exposició de motius va fer-se per commemorar un procés de construcció de l'Estat a partir d'una pluralitat cultural i política, integrant els regnes d'Espanya en una mateixa monarquia, iniciant un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus. També anteriorment, sota la dictadura del Franco, allà pel 1958, va començar a commemorar-se la data com a dia de la Hispanitat o de la Raza, en commemoració de l'efemèrides de l'arribada a Amèrica de Cristòfor Colom.

És veritat que en l'àmbit municipal diferents actes de tradició, cultura, esport i agermanament estan tenint lloc en aquests dies del 2017 al meu poble, però crec sincerament que han estat programats sense pensar concretament en el 9 ni el 12 d'octubre, simplement dins la totalitat d'una cada dia millor gestió i programació cultural municipal mensual.

Tanmateix no crec haja estat igual pel que respecta al 12 d'octubre i al govern central, qui encara que diuen ha estat pensat amb anterioritat a tots els fets que darrerament estan ocorreguen a Catalunya, ha llançat en aquests dies i a través del Ministeri de Defensa un curt i impactant vídeo ORGULL  en el que es reclama "l'orgull de ser espanyols", amb imatges de militars portant ajuda internacional i recordant l'orgull de la solidaritat, de les tradicions i de l'amistat.

Castellonenc, valencià, membre dels Països Catalans i espanyol, en aquest ordre, és com jo em sent, doncs visc a Castelló, em realitze en aquesta terra  i parle castellonenc amb la meua gent, la més propera, un subdialecte del valencià, dialecte de la llengua catalana, sense mirar de reüll ni a València,ni a Catalunya, a les que aprecia i amb les què he compartit la història, la del 9 d'octubre, la del rei Jaume I, i també la del 1707 la del Borbó; tanmateix no sóc ni valencià acèrrim, ni català ni espanyolista radical, tal vegada per això, tant el 9 com el 12 d'octubre em diuen ben poc.

Voleu una data significativa? També la tinc, voleu un dia històric per mi? El 8 de setembre de 1251, data de la partida de naixement de Castelló, moment del trasllat, de la mà de la corona aragonesa i inici del camí de les llibertats, lluny dels condicionaments feudals que, a mi, em diu molt més que la conquesta de la ciutat de València, sant Donís, la mocaorà o l’arribada del Colom a Amèrica i la mateixa hispanitat de la qual hi hauria també molt que parlar…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada