La ciutat

La ciutat

dissabte, 14 d’octubre del 2017

Militaritzar la festa. Voleu dir que anem per bon camí?




El passat 28 de juliol va donar-se el tret de sortida del nou any fester a Castelló amb l'elecció de Carla Bernat Pasqual i Lucia Burguete Alcaide com a regines de la ciutat per l'exercici fester 2017-2018.

D'acord amb l'article 82 del títol segon dels Estatuts del Patronat Municipal de Festes, les regines ostenten la màxima representació de les nostres festes i d'acord amb l'article 36 de les bases que regulen la seua elecció, cal tenir la màxima cura dels actes als quals les Regines han de fer acte de presència, siguen de caire local, provincial o interprovincial, seguint uns criteris de lògica i idoneïtat, marcats per la mateixa Junta de Festes.

Han passat quasi tres mesos des de la seua elecció i, la Junta de Festes dins el disseny del marc protocol·lari d'assistència a actes festers, ha acompanyat a les noves regines a, entre d'altres, la Batalla de Flors de Borriana, les diferents presentacions de Comissions de Sector realitzades fins ara al Palau, gaiates 3, 10, 5 i 9, així com l'acte fester de "tornà a la ciutat" o la participació en les tradicionals festes de carrer, Santa Bàrbara o Sant Fèlix, i als actes dels centres asturià i aragonès de Castelló, amb motiu de la celebració de les seues festes patronals.

No entraré ara i ací a valorar si són massa, pocs o els adients, els actes als quals les Regines han d'assistir, això, tal vegada puga ser motiu d'alguna comunicació del proper Congrés Magdalener, però si vull dir la meua en relació a dos actes, als quals ha assistit la nostra màxima representant en aquestes darreres setmanes i que, a parer meu, res tenen de lògic ni idoneïtat, tenint en conter on i amb motiu de què, s'ha assistit.

D'entrada cal reconéixer, valorar, i per tant agrair, tot el que, al llarg de la història, han fet i fan per la ciutadania respecte a la protecció dels drets i llibertats dels ciutadans,els cossos de seguretat de l'estat: Policia Nacional i Guàrdia Civil, tot i que en algunes ocasions, la protecció i la seguretat ciutadana i dels espais públics, com malauradament estem veient darrerament, se'ls escapa de la mà, eixint-los la vena del caire militar.

D'altra banda és ben sabut que el 2 d'octubre la Policia Nacional celebra anualment la festa del seu patró, els Àngels custodis, i que també en aquesta ocasió i abans de l'acte commemoratiu celebrat a l'auditori, a la basílica de Lledó, va haver-hi una Eucaristia presidida pel Bisbe de la diòcesi i el prior de la basílica, on van assistir representants del món militar, polític, social i cultural de la ciutat. Voleu dir que "pintava" alguna cosa allí la Regina? Vist des de fora, que voleu que us diga?, semblava un element més de la decoració.

I com diuen al meu poble "si no vols caldo, dues tasses". Pocs dies després, el passat dijous 12, la Regina va tornar a assistir a una altra celebració, ara la del Dia de la Hispanitat a la caserna de la Guàrdia Civil on van tenir lloc, entre altres accions, un homenatge als caiguts i una desfilada militaritzada. Era  també necessària en aquell indret la presència de la nostra màxima representant festera? Quina era la finalitat? Quedar bé?, malament anem...

Difondre les arrels i costums de la festa, aquest i no simplement "quedar bé", han de ser els orgulls de la nostra màxima representant i  la fita i guia de la secció de protocol de la Junta de Festes. On estan les arrels i els costums castellonencs en els Àngels Custodis o la festa del Pilar? 

Reflexionem, analitzem i després decidim. Ara no val ja el que s'ha fet sempre. Això només porta a l'immobilisme i com diu el poeta, a Castelló, i al segle XXI, volem això, festa i no política, ni menys encara ser partícips d'actes clarament militars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada