La ciutat

La ciutat

diumenge, 3 de febrer del 2019

De quan es feien festes al "carrer del pito".


Avui és Sant Blai i aquell carrer, conegut popularment i per molts anys com el "carrer del fem", situat entre el de Bayer i el de la República Argentina, aquell carrer que amb el seu veí de Sant Vicent per molts anys van ser els mantenidors de les festes de carrer, celebra la seua festa,

Les Festes de Carrer o Festes Populars són l'execució un tipus d'oci i acte festiu, lúdic- religiós, que es va desenvolupar en tot l'estat a final del segle XVIII i principalment durant el segle XIX. A la nostra ciutat la majoria de festes de Carrer van aparéixer al segle XIX, moment d'expansió que va donar peu a què en diferents carrers, ravals i barris volgueren honrar als patrons, sants i santes de la devoció popular, al mateix temps que gestionaven l'organització de grups de veïns i veïnes que eixien de les seues llars per participar conjuntament en una festa.

Les festes, amb el pas dels anys, van anar a més, però es varen veure truncades per la Guerra Civil. A la dècada dels anys 60 del segle passat, començaren a recuperar-se'n algunes i, abans d'acabar-se el segle, eren més d'una vintena les que es tornaven a fer a la ciutat al llarg de tot l'any, des de Sant Antoni i Sant Roc de Vora séquia, al gener, fins a Sant Roc del Pany de Sant Domènec a les darreries del mes de desembre.

Tot i ser les festes de carrer participació, implicació, convivència, veïnat, passat i present, algunes, malauradament, de la mateixa manera que van aparèixer, van deixar un dia de realitzar-se, i mai s'han tornat a celebrar.

Porte hui al record unes festes totalment oblidades, les que celebraven els veïns de l'antic i primitiu "carreró del Pito" o de la séquia de coscollosa, carrer que des dels inicis del segle XX, va canviar el seu nom pel de l'Alcalde Tárrega (José Tárrega Torres) alcalde que va gestionar i ajudar al veïnat més necessitat en els anys de l'epidèmia de còlera de finals del segle XIX.

No sé exactament quan degueren començar els veïns a celebrar les seues festes i tampoc quan deixaren de fer-ho, però tal dia com avui, un 3 de febrer de 1919, tot just hui fa 100 anys, a la pàgina segona del número 9252 del diari local "Heraldo de Castellón", en la columna i seccion "Castellón al dia" podem llegir:

"Los vecinos de la calle Alcalde Tárrega celebraron ayer con inusitado explendor la fiesta al glorioso San Roque, cuya preciosa imagen posee la calle desde 1760. La misa y sermón se dijeron en la iglesia de las Monjas Capuchinas siendo el orador el elocuente beneficiado de la Purísima Sangre don Vicente Ripollés quien ensalzó las glorias del Santo en brillantes frases, llevando al religioso y selecto auditorio al entusiasmo más sentido, al extremo de ver derramar lágrimas a muchos fieles. Esta noche será la clásica tornà desde la casa del rico labrador don Manuel Almela a la del simpático oficial dela Tabacalera don Francisco Navarro, cuyo acto amenizará la brillante banda de Bomberos. La calle está alumbrada con potentes focos eléctricos".

Malgrat que en el mateix "Heraldo" del dilluns 4 de febrer de l'any anterior (1918) sí que trobem una xicoteta ressenya a les festes del carrer Sant Blai: "Los vecinos de la antigua calle de San Blas festejaron ayer al santo titular de dicha via con grandes festejos", res trobem al voltant de la festa del carrer de l'Alcalde Tárrega, ni tampoc al mateix diari del dimarts 3 de febrer de l'any 1920, la qual cosa ens fa pensar que aquelles "festes de carrer" no eren notícia ressenyable, sense conéixer tampoc quan degueren deixar de celebrar-se. Una veritable llàstima...

Acabada la guerra i malgrat que l´activitat municipal s´encamina a la creació d´un nou Estat amb fort contingut catòlic definint el seu model de ciutat, fonamentat en el mite del Castelló agrari i catòlic enfront del passat republicà, el carrer de l'alcalde Tárrega ja no va recuperar la festa de Sant Roc i, molt poc, quasi res d'ella, s'ha mantingut a la memòria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada