La ciutat

La ciutat

dimarts, 19 de febrer del 2019

El parc litoral


Aprofitant la bonança del dia, el passat diumenge al matí, vaig acostar-me al Parc litoral per una banda prendre el sol i d'altra omplir els pulmons de la sempre intensa brisa marina, a la vegada que estirava les cames i contemplava la zona verda, la platja i la mar.

Com jo van ser moltes les famílies que aquell dia van pensar el mateix i, donava gust veure l'animació del lloc i dels espais d'oci que en aquell característic cordó dunar hi existeixen. Pense que va ser una bona idea, tot i que no exempta de polèmica i confrontaments, el fet de destinar fa ja més de 10 anys, un bon grapat de milions d'euros, quasi 13,la majoria procedents de les ajudes de la Unió Europea, a aquest projecte de recuperació de part del paisatge original de la platja i la integració amb la urbanització de la zona.

Les dunes que uneixen una zona verda amb la sorra i la mar, i les passarel·les de fusta o formigó que proporcionen un recorregut no rectilini i més integral que l'anterior passeig marítim, mantenen a hores d'ara un escenari original, convertint l'indret en un espai natural de gran valor ecològic i paisatgístic, on les dunes mediterrànies i el bosc de pins i palmeres formen un gran espai verd.

Tot aquest entramat de sorra i flora convida a descansar aprofitant les àrees de pícnic, els bancs, les taules i la proximitat d'aparcament per als vehicles particulars. Un lloc en definitiva perfecte per passejar, fer esport o simplement gaudir amb les vistes.

Però han passat els anys i malgrat que aquest patrimoni natural i etnològic gaudeix fins i tot d'un "sender blau" de quasi dos quilòmetres, amb panells informatius de la flora i la fauna de la zona, a hores d'ara sembla als ulls de qui el contempla amb detall, prou abandonat.

El pas del temps i, també l'incivisme en algun cas, ha fet que els panells siguen del tot il·legibles, que el sistema de degoteig en molts casos estiga trencat i inutilitzat i el manteniment de la flora, sobretot pel que respecta a la neteja de les branques seques de les palmeres, siga més que necessari.

Si el parc va estar molt ben pensat en el seu dia, tractant de trobar un punt de compromís entre la utilitat, el gaudi i la integració de l'ecosistema i, sembla més que recuperat el costum d'anar a la platja a passejar, a trobar-se amb els veïns, és també obligació de l'ajuntament de fer-li un bon manteniment perquè puga seguir sent un atractiu per a la societat, pels grauers, castelloners i turistes que ens visiten.

Equip de govern municipal, senyor regidor delegat del Grau, senyor regidor delegat de parcs i jardins, si volem que el parc litoral continue sent un dels llocs més bonics del Grau i de Castelló, cal dedicar-li una major atenció.

No sé si de la mateixa manera que existeix un pla d'usos del parc del pinar, també hi existeix del parc litoral, però siga com siga, en aquests dies, el passejant que recórrega la platja podrà comprovar que les vistes de la mar no són tot l'exòtiques que podrien ser-ho, per causa de la deixadesa en el manteniment de palmeres, altres arbres i vegetació dunar i, això, com a veí em dol i des d'ací demane, a l'equip de govern en conjunt i a qui corresponga en particular, que pel benefici de tots, se li fique una prompta solució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada