La ciutat

La ciutat

divendres, 15 de febrer del 2019

Hui comença...


 Fa uns quants anys vaig afegir-me a un grup de senderistes, amics de la natura, de la diversió i de compartir, aficionats al "geocaching", un joc a l'aire lliure de cerca de tresors al món real amb l'ajuda de dispositius GPS, on els jugadors han d'anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (contenidor) amagat per altres jugadors.

Aquell grup, amb seu al poble de Torrreblanca, tenia un nom molt impactant: "L'ordre del carajillo", i dic tenia, perquè com tot, amb el pas dels anys, i per motius que no vénen al cas, va arribar a desaparèixer.

El nom no va ser triat a l'atzar, feia referència al fet que totes les reunions del grup acabaven amb un àpat i al final d'aquest, a la sobretaula, mai faltava aquella beguda calenta, elaborada amb café i licor, el carajillo.

Aquelles reunions van servir perquè jo, que ja coneixia "el café de tres capes" -licor, café i espuma-, començara a diferenciar i distingir "els bons dels més bons" i, més encara, aprenguera a preparar-los, i si he de creure als meus amics, de manera exquisida.

Malgrat que el carajillo es coneix a tot arreu d'Espanya, la manera exacta de preparar-lo varia lleument en cada regió del país. A Catalunya, l'he vist en la seua forma més senzilla de café amb conyac o rom (sense cremar) i amb el sucre a part, perquè el consumidor ho afegisca al seu gust. A Castelló, en canvi, la preparació sol ser una mica més elaborada, sent normal escalfar i cremar parcialment l'alcohol en el got, juntament amb el sucre, canyella, grans de café i un trosset de pell de llimona, de manera que aquesta podria ser la base d'un carajillo estàndard.

I dic podria, perquè acabe de descobrir que hi ha tantes maneres de preparar-lo com capacitat creativa de qui el prepara, fet que ha desembocat en un esdeveniment gastronòmic, "la I ruta del Carajillo", que impulsat des de la regidoria de turisme del nostre ajuntament, des de hui i fins al pròxim 3 de març, convoca a 64 locals de restauració a "competir", per veure qui elabora "el millor carajillo de Castelló".

No sé si tots seguiran el mateix protocol en la preparació consistent en primer escalfar el licor, per després afegir uns grans de cafè, una escorça de llimona, el sucre i un petit tros de canyella en branca., per a continuació calar-li foc al conjunt sense deixar de remou-re'l fins que l'alcohol s'haja rebaixat una mica i les aromes s'hagen potenciat i barrejat entre si. Mentrestant es prepara el café i com a últim pas s'ajunta tot en aquest mateix got i se serveix ben calent. El truc per aconseguir que no es barregen els líquids és ben senzill, en tenir aquells diferents densitats, abocar el cafè no directament al got, sinó primer sobre el dors d'una cullera.

Diuen els vells "contra gustos no hi ha disputes", i substituir el tradicional rom o brandi, per licors com el vodka, l'orujo, el whisky, el tequila, la ginebra o els licors d'arròs o avellana, així com canviar el sucre per la mel, la pell de llimona per la de la taronja, o afegir-li llet condensada, essència de trufa o foie, propostes que ofereixen alguns dels locals participants, sembla com a mínim arriscat, però pot arribar a funcionar, o no? Vés a saber, només resta provar-ho i com també diuen al meu poble "poc viurà qui no ho veurà". Tenim al davant 17 dies per "tastar" la variada oferta. Podeu saber més sobre l'esdeveniment si punxeu en el següent enllaç:RUTA DEL CARAJILLO

Després, podrem dir quin és per nosaltres el millor carajillo de Castelló. Hi haurà o no coincidència amb els experts que donaran el seu veredicte, tant es val, mai hauríem pensat a tenir tanta varietat al nostre abast, tot i que jo, està lleig que ho diga, crec que com els meus cap.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada