La ciutat

La ciutat

divendres, 24 de maig del 2019

Calor i humitat = temps de mosques i mosquits!


 Ja comencen a veure's revolotejar al nostre voltant. És sinònim de què s'acosta el bon temps, les mosques tornen a casa, són invasives, molestes i fins i tot semblen intel·ligents, són uns dels insectes més generalitzats en la faç de la terra, podent-se trobar pràcticament en qualsevol lloc. I amb elles també arriben els molestos mosquits, considerats per alguns experts científics, en alguna de les seues espècies, com els animals més perillosos del planeta, transmissors de malalties infeccioses.

Des de sempre han existit solucions, més o menys eficients i efectives, per espantar mosques i mosquits del nostre voltant. En els darrers anys han aparegut els anomenats genèricament repel·lents cutanis, sintètics, olis o polseres, i a vegades ens costa decidir per quin decantar-nos.

Però "el combat" no és fàcil, de fet, la lluita continua any rere any i mosques i mosquits malgrat que els avanços i estudis naturals o científics sempre guanyen. Cada any en són més les espècies de mosques que ens visiten i, el que és pitjor, les de mosquits. Només cal llegir la premsa en aquests dies per comprovar com la inicial presència, quasi testimonial, al nostre país fa 15 anys del mosquit tigre, transmissor del Dengue, mai vist fins al 2004, ara i malgrat tots els esforços i diners invertits, ja està present en 69 dels 135 municipis de la nostra província.

Fa un bon grapat d'anys i per combatre les mosques i mosquits va fer-se popular un producte "el flit". A la darrera pàgina del "Heraldo" de tot just fa 90 anys, el divendres 24 de maig de 1929, apareix un dibuix caricaturesc d'una mare que lluita amb un grup de mosques i mosquits, i diu: "Defienda sus hijos", "no deixe la salut de la seua família exposada ni un minut més als estralls de portadors de malalties: mosques, mosquits, xinxes, arnes, formigues, puces; vaporitze flit. El flit mata tots els insectes penetrant en els intersticis on s'amaguen i es reprodueixen, sent inofensiu per a les persones. Exigisca sempre flit, el pot groc amb franja negra".

Des que tinc ús de raó recorde la llauna de Flit i el seu complement inseparable, "la bomba de Flit", l'atomitzador, element indispensable en totes les llars, atuell de llanda que constava d'un dipòsit com una llauna al qual anava soldat en la seua part més llarga una espècie "d'unflador de bicicleta", aquest dipòsit tenia en la part superior una obertura amb tap de rosca per a introduir el líquid, que es podia comprar en la drogueria a granel. Avui amb l'ús dels aerosols, la "bomba de Flit", ha perdut tota importància i s'ha convertit en peça de museu, encara que crec que continua existint i alguns l'usen per allò que els aerosols són nocius a la capa d'ozó.

Al començament del segle XX es va descobrir el DDT (Dicloro difenil tricoloroetano), un poderós insecticida amb el qual es van fumigar camps i ciutats i va haver-hi un moment en què al Flit li van agregar DDT. El preparat que portava DDT l'envasaven en una llauna verda. El Flit tradicional va continuar usant la seua llauna groga. L'un i l'altre, allà pels anys 70 del segle passat van desaparéixer del mercat

Recorde com a les vesprades, es procurava tancar les finestres del menjador dormitoris i abans d'atrancar les portes per fora s'havia fumigat el seu interior amb el flit, i les mosques queien a terra de tal manera que a vegades hi havia fins que tornar a escombrar. Eren altres temps, però salvant la distància els mateixos problemes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada