La ciutat

La ciutat

dissabte, 25 de maig del 2019

Dia de reflexió?


Anit va acabar la campanya electoral que, al nostre poble ha suposat candidatures dobles, per a les municipals i les europees, ja que "la magrana" de les autonòmiques ja va obrir-se el mes passat.

Com ve sent habitual el dia després del tancament de la campanya és el dedicat a la reflexió i en aquesta jornada, hui, a més d'estar prohibit demanar el vot per a una determinada opció o fer qualsevol classe de manifestació que influencie el sentit del vot, ha de servir per a donar un període, 24 hores, als votants per reflexionar sobre els esdeveniments abans d'exercir el dret.

I ara resulta que després de dies i setmanes d'intensa activitat política municipal, amb la presentació de tots els programes electorals, s'entra en temps de reflexió a l'espera de les votacions; l'objectiu per tant és permetre que hui tots i totes puguem reflexionar, teòricament sense ser influïts, sobre el nostre vot. Bé, molt bé, però algú ho fa?

Coneixeu alguna persona que realment hui, encara que siga només per uns moments, per uns minuts, dedique el seu temps a reflexionar sobre si donarà el seu vot a aquest o aquest altre partit o candidat? Francament jo no conec no ningú pel que hui siga un dia clau.

És veritat que a hores d'ara puga haver hi encara indecisos, però per a qui ja té clar a qui donarà suport a les urnes, és una jornada sense utilitat. En tot cas i si voleu trobar-ne alguna d'utilitat, tal vegada tots coincidim en què, en tot cas, val la pena descansar dels missatges dels polítics després d'uns més que intensos dies en què tots ens han promés que ens ho donaran tot.

Hi ha qui planteja les eleccions com un partit de futbol, de manera que la reflexió, com a molt, pot tractar sobre anar o no anar al camp, seguir el partit o no seguir-lo, però un ni es planteja donar suport a l'equip contrari. Dit d'altra manera: bona part dels indecisos no ho són perquè dubten entre tot el ventall de partits, sinó entre quedar-se a casa o votar als seus de tota la vida. O, com a molt, dubtar entre dues o màxim tres marques que en realitat són cosines germanes del que cadascú a votat sempre.

En aquest sentit, a aquesta jornada de reflexió se li podria dir jornada de decisió. Més encara, si calgués escollir dia, la jornada de reflexió seria més profitosa el dilluns proper, a la llum dels resultats: aquell serà el moment per reflexionar i tractar d'avançar per conviure en una societat tan diversa com les enquestes pronostiquen.

Així que hi ha qui veu la jornada de reflexió com una tradició simpàtica però sense sentit, ja que pocs hi ha que "aprofiten el dia tancant-se a l'habitació per reflexionar sobre el vot", més encara, digueu-me quin sentit té la jornada per aquells que ja han exercit el seu vot per correu? Tot un anacronisme sense sentit.

Per mi la jornada de reflexió no té sentit, és una reminiscència de 1979, quan el poble es va llançar al carrer a votar després de 40 anys sense fer-ho, però això avui, amb l'opinió pública tan informada, tan exposada a mitjans de comunicació i xarxes, aquest mutisme polític no té cap sentit. Jornada de reflexió = dia polític perdut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada