La ciutat

La ciutat

diumenge, 12 de maig del 2019

Passejar "uelos"


Des de fa uns anys, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, ofereix el programa de Vacances Socials amb un objectiu doble: oferir a les persones majors un període vacacional amb la possibilitat de conéixer diferents racons turístics de la Comunitat Valenciana, alhora que ajudar al manteniment i generació d'ocupació, en les zones turístiques durant la temporada baixa.

En el Programa, on s'exigeix que els participants estiguen empadronats a la Comunitat i puguen valdre's per si mateixos, s'inclouen activitats culturals, recreatives i d'oci.

Una modalitat de les que el programa ofereix, rep el nom genèric de "Viu la terreta", amb 4 rutes diferents per cadascuna de les províncies del territori valencià, amb 3 dies i 2 nits i visitant diferents localitats dins de cadascuna de les rutes.

He tingut la sort de poder gaudir en els darrers anys de dues de les rutes programades, la ruta 9 "Oriola, Elx i el Parc Natural de les Salines" i, tot just aquesta setmana que ara acaba, la ruta 6 "Albufera d'Anna, Vall d'Albaida i llegat Iber a la Costera". No sé qui les haurà dissenyades, si des de la Presidència o des de les Conselleries de Turisme o Benestar, tant se val, però com podreu observar pel nom, dues rutes amb molt per conéixer i poder veure.

Tant en la primera experiència com en aquesta segona, l'agència encarregada de l'organització del viatge, així com de l'acompanyament al llarg del mateix -supose per tant que serà l'adjudicatària per part de la Conselleria de totes i cadascuna de les rutes-, ha estat Viatges Cemo S.A., una agència majorista especialitzada en l'organització de viatges per grups, especialment de la tercera edat o gent gran, amb oficines a Bilbao, Saragossa, Barcelona, Madrid, Almeria i València.

Tot i ser evident que no és exigència fonamental el parlar i entendre el valencià. En el cas de la ruta que ara comente, i malgrat que la guia era valencianoparlant, un percentatge superior al 99% dels "viatgers" també, i transcórrer per pobles on el valencià és la llengua habitual, les exigències “d'un sol uelo" van fer que totes les explicacions es feren en castellà. Incomprensible però cert!

Itineraris per altra banda poc preparats des de l'agència, i amb poca il·lusió per part de la guia, per donar a conéixer el territori, història, tradicions, costums i curiositats, amb molta pèrdua de temps i poca informació.

Res vam arribar a conéixer de l'orografia de les zones per on passàvem, res de la forma i mitjans de viure dels diferents pobles, res de les diferents maneres de viure a la Canal de Navarrés, del perquè del nom curiós de "Canal", de l'economia dels pobles de la Vall d'Albaida, de la gran evolució de la comarca de la Costera o de la Safor, i malgrat haver arribat als pobles centrals de les comarques, Enguera, Ontinyent o Xàtiva, les visites efectuades, amb alguna excepció, cas del Palau ducal d'Anna, no van respondre al que realment esperava: fer-me una idea del més important de cada localitat.

Algú s'imagina visitar Moixent i no veure "la joia del poble", el famós guerrer, que al costat de la dama d'Elx, és una de les troballes més importants de l'època ibèrica al País Valencià? I visitar Bocairent i no veure l’autèntica i enorme nevera de Sant Blai?  Doncs, així va ser.

I arribar a Xàtiva i a més a més de no disposar de guia local, tenir tan sols dues hores per veure una de les poblacions més important del País Valencià, tota una joia de l'època foral? Doncs això, més del mateix.

Quilòmetres molts, hores d'autobús més que suficients, explicacions poques, visites culturals preparades les menys, això sí, menjar i ballar fins i tot massa. Definitivament, i després de dues experiències, crec que la Conselleria hauria de canviar-li el nom al programa i, en lloc de "viu la terreta", no seria millor passejar "uelos"?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada