La ciutat

La ciutat

dimecres, 2 de setembre del 2020

Ahir va ser el dia...


Novament, un espai de la nostra ciutat, en el dia d'ahir, va tornar a ser el protagonista de la imatge del cupó amb què l'ONCE il·lustrava el sorteig tradicional d'aquella organització. Ja ho havien estat en anteriors cupons el campanar, l'ajuntament o el teatre principal.

En aquesta ocasió i dins la sèrie "Este es tu mercado", que l'ONCE ve dedicant a les places i mercats espanyols, formada per 52 cupons, per fomentar i promocionar el comerç de proximitat, la imatge elegida va ser la del Mercat Central.


Aprofitant aquest esdeveniment i considerant que aquest mercat és un dels espais emblemàtics del nostre poble, i que amb el pas dels anys segueix complint la mateixa funció que quan va crear-se, i que ocupa un punt neuràlgic a la ciutat, no està de més recordar alguns moments i curiositats de la seua història.

Un mercat, el nostre, el germen del qual cal buscar-lo a les darreries del segle XVI o inicis del XVII, a les carnisseries ubicades a la plaça de la Neu, actual emplaçament de la capella de la comunió de l'església major, i que el 1663 per la construcció d'aquella capella es traslladen a la plaça Vella, on pràcticament fins als inicis del segle XX continua realitzant-se tota l'activitat econòmica al voltant dels productes alimentaris.


L'any 1902 la municipalitat es planteja per primera vegada la possibilitat de construir un recinte tancat per aquest menester i, onze anys després, el 1913, la ciutat disposarà d'uns coberts a les places de la Constitució i de la Pescateria, origen del primitiu mercat estable.

Malgrat que abans de la guerra, el 1925 i aprofitant la remodelació que a la ciutat es fa de la plaça Vella, s'elabora un projecte arquitectònic per construir un mercat a la part sud de la plaça, aquest no arriba a fer-se realitat.

Hauran de passar quasi vint-i-cinc anys més perquè el 1948, quan la plaça Vella canvia el seu nom per Major, un nou arquitecte municipal, Maristany, elabore un projecte que serà el definitiu, amb un edifici amb continuïtat arquitectònica amb el Palau Municipal.


Aquest definitiu mercat, les obres del qual van durar tot un any, fou inaugurat el 21 de desembre de 1949
. Mentre les obres estaven en marxa el mercat va traslladar-se a la plaça del Rei i l'Hort dels corders.

Un mercat que naixia en un edifici previst inicialment per la venda de tota mena d'aliments excepte el peix. Aquest continuaria venent-se fins a l'any 1951 a la plaça del mateix nom; després fins al 1964 en què s'inauguren les instal·lacions actuals, adossades al mercat central, és la plaça del mercadet el lloc on els venedors de peix ofereixen els productes de la mar.

Han passat més de 70 anys des del moment en què el nostre mercat central va obrir per primera vegada les seues portes. En aquests anys han estat diferents les actuacions que sobre l'edifici s'han fet. La principal l'any 1985 quan aprofitant la remodelació de la plaça de Santa Clara i la creació de l'aparcament soterrani, va fer-se-li un accés directe per major comoditat de venedors i clients.


Ara, als inicis de la segona dècada del segle XXI,
el mercat torna a estar en el punt de mira dels nostres dirigents municipals. Es parla d'una renovació, d'un projecte integral, fins i tot d'un desplaçament o soterrament que augmentaria la capacitat de la plaça Major, de la creació de nous espais gastronòmics que ara estan tan de moda,'ajudes i subvencions de fons europeus...

De moment i gràcies a la iniciativa de l'ONCE, la imatge va tornar a portar el lloc i tota la vida que diàriament hi ha al seu darrere a les nostres vides, convidant-nos a "comprar i jugar". Per si ho vàreu fer, i comprovar la vostra sort, aquest va ser el resultat: el número 05103 va ser l'afortunat, amb 35.000 euros i la sèrie 005 va completar "la paga" de 36.000 euros a l'any per 25 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada