La ciutat

La ciutat

dijous, 24 de setembre del 2020

I si el llevaren?


Si la memòria no em falla, crec recordar que la nostra ciutat va obtenir ara fa 20 anys, l'escombra d'argent, un guardó que concedeix de manera anual l'Associació Tècnica per la Gestió de Residus i Medi Ambient, ATEGRUS, valorant i distingint aquelles actuacions i treballs que a les ciutats es realitzen per a millorar o defensar la neteja en general, la gestió de residus, i la neteja urbana en particular.

Un guardó que va esperonar els nostres governants i va tenir continuïtat l'any 2002 amb l'obtenció d'un nou guardó, l'escombra d'Or, el 2006 amb una menció especial, assolint el 2008 el màxim guardó, a la ciutat més neta d'Espanya, l'escombra de platí.

No sé si per aquells anys, Castelló era si no la ciutat més neta del País, una de les més nétes de tot el territori. Supose que com tot, hi haurà qui dirà que sí i hi haurà qui dirà que no, però ahí queden els reconeixements per la posteritat.

Han passat vint anys i la ciutat ha canviat i molt en tots els aspectes, econòmics, demogràfics, urbanístics, sanitaris, polítics... que ens porten a enfrontar-nos a uns nous reptes en tots els camps socials, també el de la neteja.

No vull centrar la meua reflexió hui en la visió que malauradament ens ofereixen moltes de les façanes i parets del centre, plenes de pintades, amb locals tancats i bruts amb el cartell "d'es lloga" o "es ven", que de per si donen una imatge nefasta, si més no, voldria fixar la meua atenció i, de passada la vostra, amb la contemplació d'una imatge sense sentit, d'un senyal concret que des de fa uns quants anys està del tot abandonat sent totalment inútil i que roman ferint la vista d'aquells que passant pel seu costat, per la seua estratègica col·locació no poden deixar de mirar-lo.


Un panell que en el seu dia era informatiu,
tal vegada propietat de la Conselleria de Turisme, però ocupant un espai de la via pública, també amb una responsabilitat directa o indirecta del mateix ajuntament, ubicat al cantó entre l'avinguda dels Caputxins i el carrer de Santa Maria Rosa Molàs, al costat de la rotonda de les Canyes, quasi enfront de l'Institut de la Plana, un lloc amb molt de trànsit tant d'entrada com d'eixida de la ciutat.


Un panell, un senyal que si l'observem de prop per qualsevol de les seues dues cares, no ens aclarirà res, ni tan sols el seu inicial sentit, ja que per un costat només podem quasi endevinar "el logo", la imatge de la marca identificativa dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, un ocell de traços gruixuts i vius colors vermell, groc i blanc, que allà pel 2001 va presentar el conseller Modrego com a marca corporativa, però que no sabem en concret que anunciava, i per l'altra sota l'anagrama de la Generalitat, tota una sèrie de pintades, que no grafitis, sense cap sentit, ni tan sols com a forma de protesta contra algun aspecte de la societat actual, només fan que donar sensació d'abandonament, de què allò no interessa no ningú.

Davant aquesta situació que no dubte de segur es repetirà en altres postes i senyals i indrets de la ciutat, no seria millor llevar-lo, treure'l, que passara a millor vida? De segur que ningú el trobaria a faltar...

Entenc que tot el que siga trencar l'ordre i l'equilibri urbà segurament estarà molt penalitzat, però situacions com aquesta ens demostren que per aconseguir erradicar una pràctica res divertida i costosa, s'han de posar unes sancions a l'altura de les circumstàncies i, feta la malesa, o bé ràpidament reparar-la o bé eliminar el punt. No podem mantenir aquesta situació, dies, setmanes i mesos sense cap actuació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada