La ciutat

La ciutat

dimecres, 9 de setembre del 2020

Embolic creat!

He dubtat en emprar embolic o "embolao" a l'hora de titular aquest comentari. I ha estat així perquè pense que el nostre Govern Autonòmic, com aquell qui no té maldecaps, ha fet efectiu un decret que, com a mal menor, li ha de portar una més que segura animadversió per part de la ciutadania i veïns de Castelló, a la vegada que un més que segur enfrontament amb el Govern Municipal del nostre poble.

Els veïns encara recordem i tenim a la memòria els molts entrebancs que van haver-se de superar perquè la ciutat recuperara el nom històric valencià de Castelló de la Plana. Després d'un llarg procés, primer el DOGV i després el BOE, van al març i l'abril del 2019, aprovar el canvi oficial del nom de la ciutat. Des d'aquell moment, en referir-nos a la ciutat ens referim a Castelló de la Plana i quan fem referència al límit provincial, parlem de província de Castelló.

Municipis com el nostre amb el nostre amb el nom "Castelló" hi ha alguns escampats pel país, Castelló de Farfanya, Castelló de Rugat, Castelló d'Empúries o Vilanova de Castelló, tots ells diferenciats "pel cognom". Així ha estat fins ara i així s'han pogut reconéixer com a germans; fins i tot en alguna ocasió, em consta, hi ha hagut reunions de veïns de tots els municipis, com si es tractara d'una sola familia.


Però sembla que un "dels germans"
des de fa més de 40 anys ve arrossegant una polèmica, canviant amb l'arribada de la democràcia el seu nom oficial en castellà "Villanueva de Castellón" per, primer, la forma valenciana de Vila Nova de Castelló, i després, sembla que per diferenciar-se de Castelló de la Plana, va adoptar-se el nom de Castelló de la Ribera, i ara, el Govern Valencià accepte que la denominació correcta i adequada des del punt de vista històric i lingüístic, ha de ser el ximple "Castelló", ja que sembla que des del segle XIII aquella és la manera tradicional per la qual és conegut el poble en tota la comarca i per tot el veïnat.


Si el poble pren el nom de "Castelló", així sense cap afegit, resulta que ens trobem amb un poble i tota una província amb el mateix nom. Ridícul no trobeu? Aleshores com ho fem? Com deia abans, ja tenim l'embolic o "embolao" armat...

És veritat que l'aprovació del Decret és un primer pas, que cal després ser ratificat pel Govern Central i publicat al BOE. També és veritat que el mateix decret 112/2020 de la Presidència reconeix mecanismes perquè puga ser revocat o anul·lat i, de segur, que els nostres governants municipals mitjançant els òrgans jurídics al seu abast així ho faran. Sembla que tenen un termini de dos mesos per fer-ho... Esperem que siguen contundents en el seu recurs!


I em crida també i molt l'atenció
el fet que, d'una banda, el decret que porta data de signatura del 4 de setembre, es publicara justament ahir, dia 8 de setembre, que com tots sabem era el dia en què la nostra ciutat, el nostre "Castelló" celebrava el 769 aniversari del trasllat Premeditat?, casualitat?, mala bava?, penseu el que vulgueu, que sou lliures...

I d'altra banda, resulta també més que curiós que aquesta situació tinga com a conseqüència un confrontament entre la Generalitat i la Municipalitat, del mateix color polític, entre el senyor Ximo Puig, signant del Decret, i la senyora Empar Marco, alcaldessa i cap visible dels interessos de Castelló, en aquest cas, de la Plana.


L'oposició ja estarà fregant-se les mans,
i és que li ho fiquen fàcil per fer la seua tasca. A les primeres declaracions al voltant del tema de la portaveu municipal n'hi han per a sucar-hi pa: A Castellón no solo nos han quitado la identidad en castellano, sino que ahora la denominación en valenciano ya no es exclusiva". Si no vols "caldo", dues tasses diem al meu barri.

Embolicar-se és fàcil, però també ho és fer que la situació difícil, en tornar a ser considerada, puga tenir una solució gens laberíntica i lògica. No serà fàcil deseixir-se'n, però pel bé de tots cal actuar amb rapidesa i consistència, no fos cas que a la fi el caos i la confusió provocada faça que, el nostre Castelló, torne a ser portada de diari... Temps al temps.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada