La ciutat

La ciutat

dilluns, 14 de setembre del 2020

De sabuts i mesures...

Molt concisa és la definició que dóna el diccionari de la paraula. Sabut, el que sap. Si busquem sinònims podem ampliar dient que sabut és aquell a qui la societat considera erudit, savi o fins i tot científic i conegut, en definitiva aquella persona que posseeix coneixements profunds en una matèria, ciència o art.

Tot i això, a Castelló, quan escoltem el terme "sabut", la ment va molt més enllà, ens retrau a un temps, a una època, a una ciutat, a un poble, de fa 100 anys, on l'aire de la Societat Castellonenca de Cultura, l'Ateneu o la Filharmònica, van aplegar en el seu si erudits de les lletres, la ciència, la història o la medicina, enamorats de la seua terra i de la seua gent.

Pascual Tirado, Luis Revest, Sarthou Carreres, Sanchez Gozalbo, González Espresati, Eduardo Codina, Bernat Artola, Paco Esteve, Salvador Guinot , Ricardo Carreras, Gimeno Michavila, Traver Tomás, Batiste Porcar, Sos Baynat, Sales Boli... "sabuts", gent que sabia molt, d'ací el seu nom, però que a més a més sabia transmetre els seus coneixements. Personatges que van "fer créixer la ciutat" en temps difícils, molt difícils i als que la ciutat deurà per sempre una part important de la identitat com a poble.


Un temps difícil el Castelló de la pre i postguerra civil on al costat de drames personals calia fer front a dificultats socials i econòmiques de tota mena i on el concurs d'aquest grup de persones, recolzades en molts casos pels mateixos governants municipals, va suposar una contribució important per a l'establiment de la normalitat i modernitat al poble.

Han passat cent anys, la pandèmia de la covid ha abocat la ciutat a un fre social, relacional i econòmic mai vist, que ens ha portat a una pèrdua de rendibilitat econòmica sense precedent. També ara, mirant el passat, els governants municipals, busquen l'ajut, les orientacions dels "sabuts del poble" per trobar l'estratègia que ens porte a aconseguir la desitjada reactivació de la ciutat.

Com i qui conformen, a l'inici de la segona dècada del segle XXI, l'elenc de sabuts de Castelló? Aquesta és la pregunta clau, i aquesta és la resposta que es dóna des del mateix ajuntament, creant i confiant en un grup que naix amb el nom de "Comissió per a l'Impuls de Castelló" que, sota el paraigua del Consell Social de la Ciutat, elabore un informe amb propostes concretes i recomanacions.


En poc més d'un mes des de la creació d'aquest grup han anat coneixent-se les diferents persones que van integrant-se en aquesta Comissió presidida pel regidor i portaveu municipal el senyor López (PSOE) i conformada a més a més de per cinc vocals proposats pels grups polítics municipals: Begoña Carrasco (PP), Alejandro Marín-Buck (Ciudadanos), Tomás Escuder (Compromís), Carlos Navarro (Podem-EU) i Cristóbal Caballero (Vox), pels representants de les àrees social i econòmica del Consell Social: el president del col·legi de metges, el doctor Breva, la presidenta de la Cambra de Comerç, la senyora Guillamón, la senyora Esteller, gerent de la Junta Provincial de l'Associació Espanyola contra el càncer, el representant del Consell Municipal de Comerç el senyor Mauro Gómez, el vicerector de Planificació de l'UJI, el senyor Modesto Jesús Fabra, el senyor Lafuente, director de la Càtedra Ciutat de Castelló, així com una representació del Consell Municipal de Benestar Social, del Consell de la Joventut, de les federacions de veïns i dels sindicats UGT i CCOO.

Una comissió molt nombrosa, que per ser operativa, s'ha desdoblat en dos grups de treball, un que se centra en aspectes de política social, ciutadana, sanitat i salut pública i, l'altre que elaborarà propostes per la reactivació econòmica, innovació i recuperació d'ocupabilitat.


Crec haver llegit que la darrera reunió d'aquest "grup de sabuts del Castelló del segle XXI" va efectuar-se el passat dia 26 d'agost, que van analitzar tot el treball fet des dels diferents departaments municipals al voltant de la gestió sanitària de la covid i que, en aquests moments, incloent les diferents propostes personals a aquests informes interns, està treballant-se en l'elaboració d'un document amb propostes i recomanacions concretes aplicables al desenvolupament local d'ocupabilitat, del mercat i del consum, d'atenció a la gent gran, de sanitat i als patronats de Festes, Esports i Turisme.


Un document, la previsió del qual és poder tenir-lo enllestit abans que acabe l'any
i que de segur inclourà diferents informes i dictàmens, i que hauria de ser fruit d'un treball lleial, col·lectiu, responsable i de consens, podent així pal·liar els terribles efectes derivats de la pandèmia del coronavirus, en un escenari inèdit i inesperat, la nostra ciutat. Espere i desitge tinguen el màxim encert en la tasca.

Per si serveix d'ajuda "als sabuts", o simplement teniu curiositat vosaltres els que açò llegiu, us deixe l'enllaç al treball fet i enllestit per una Comissió semblant creada a la germana ciutat d'Alacant. MESURES PER EIXIR DE LA CRISI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada