La ciutat

La ciutat

dijous, 3 de novembre del 2022

Carta als reis...

Tot i que encara falten dos mesos per rebre el nou any i, amb ell, l'arribada dels mags d'orient portadors de tot el que es desitjat pels castellonencs des del més menut fins al més gran, sembla que els nostres governants autonòmics ja han fet la carta, i en ella han proposat que "ens porten" per la nostra província en aquest 2023, una sèrie d'actuacions, unes inversions directes en forma de transferències per fer front a diferents i variats projectes més que esperats.

Dimarts passat "el Mediterráneo" publicava la carta, la planificació econòmica provincial oferida des de la Generalitat, amb més d'un centenar d'accions locals i concretes pertanyents a totes i cadascuna de les dotze àrees del govern autonòmic, amb un pressupost d'inversions directes total de 130.067.845, més de cent-trenta milions d'euros.

Algunes coses criden l'atenció per resultar d'entrada prou curioses, i és que es parla de mils i de milions com si es tractara de quantitats insignificants. Observem...

Deu milions d'euros més a afegir al que es porta invertit per l'edifici de Borrull, més de nou milions per reformar "les urgències" de l'hospital general i dos milions i mig reservats per la compra de terrenys per ampliar-lo... Huit milions per invertir a l'aeroport, quasi un milió i mig per rehabilitar l'antic edifici de correus de la plaça de Tetuan.

No dubte que aquestes i altres intervencions siguen necessàries i porten una millora als edificis, als veïns i a la ciutat, que necessiten l'impuls econòmic autonòmic per fer-se realitat, però tinc els meus dubtes si realment les actuacions "han de costar tants diners", al cap i a la fi, en aquests casos concrets estem parlant de complements i reformes, o adquisició de terrenys rústics en l'actualitat no productius.

Més encara que penseu si us dic que anem a col·laborar amb tres milions d'euros pel projecte que l'empresa privada BP Oil desenvolupa en investigació de nous combustibles? No ho hauria de fer amb els seus més que grans beneficis? És necessària aquesta ajuda?

Que des de la Conselleria de Cultura, educació i esport per posar en valor l'ermitori de Penyagolosa es dediquen més d'un milió tres-cents mil euros, veient l'estat del santuari, pot resultar admissible, però dedicar, com sembla està pressupostat, quasi set-cents mil euros a un edifici que fa poc més d'onze anys va costar vora quatre milions d'euros, al Palau de la Festa, em sembla, i puc estar errat, una despesa programada molt a la lleugera, tanta falta fa ja fer què?


D'altra banda,
crec recordar que l'escola d'infermeria de l'hospital general de Castelló, després de 50 anys de funcionament va tancar les portes graduant la seua darrera promoció el junt del 2021 en integrar els estudis en l'UJI, tal com van informar els mitjans de comunicació local. Aleshores i de ser cert aquell tancament i cessament d'activitat, també em resulta del tot incomprensible els quatre-cents mil euros que ara es destinen per "ampliación escuela enfermería hospital general de Castellôn"

No sé jo si ses majestats en veure aquesta carta riuran, es mostraran perplexos o simplement pensaran que es tracta d'un primer esborrany que, d'ací a unes setmanes serà substituïda per una altra més realista, més lògica, útil i operativa. Temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada