La ciutat

La ciutat

dilluns, 7 de novembre del 2022

En format de... Reinventant el Credo.

La paella és una recepta de cuina amb base d'arròs, amb origen al País Valencià i molt popular a tot Espanya, en la que l'ingredient base, l'arròs, es cuina juntament amb altres aliments a una paella, generalment ampla i amb nanses. El plat, epicentre de la tradició gastronòmica valenciana, va ser declarat, el 9 de novembre de l'any passat, tot just despús-demà farà un any, Bé d'Interés Cultural per part de la Generalitat.

Per definició una hamburguesa és un menjar que es prepara amb carn picada d'animals bovins, porc o aus, generalment condimentada amb sal, pebre, all i julivert, i forma rodona i plana, que sol consumir-se rostida a la planxa o també fregir-se. El seu nom és un derivat de la paraula "hamburguer", vinculant-se a la ciutat alemanya d'Hamburg. Això és perquè des del seu port sortien molts dels vaixells que traslladaven immigrants als Estats Units allà per la meitat del segle XIX.


Al conjunt de característiques que defineixen l'aparença d'alguna cosa se l'anomena format o mode de presentació.

I tots aquests aclariments venen "a cuento" perquè hui m'he trobat amb una notícia d'aquelles que no deixen indiferent no ningú. Tots els mitjans de comunicació, orals (ràdios), escrits (diaris) i audiovisuals (televisions) s'han fet ressò en algun moment. El president de la Fundació dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, i el president de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats, Vicente Boluda, per promocionar i difondre aquests prestigiosos guardons que seran lliurats el pròxim 25 de novembre a la Llotja de València amb l'assistència d'algun membre de la Casa Reial, no se'ls ha ocorregut una altra idea que buscar la col·laboració dels dos emprenedors, Álex G. Urbón i Ezequiel Maldjian fundadors de "Hundred", l'hamburgueseria valenciana, i crear "La Jaume's", una hamburguesa en sabor paella, amb pit arrebossat marinat en romaní, safrà, pebre vermell i cítrics i que conté els ingredients d'una paella com són hummus de garrofó, carxofetes fumades i fregides, bajoqueta cuita i temporitzada i sofregit de tomàquet del perelló amb all i romaní i "caldet" de reducció de la paella.


Diuen que és una manera d'aconseguir el sabor de l'autèntica paella però per menjar amb les dues mans, entre pa i mos.
Malgrat que tot fa pensar que un dels plats més apreciats i internacionals de la gastronomia espanyola es fusiona per primera vegada amb l'estrella del menjar ràpid americà elevat a un nivell gurmet cada dia més elaborat i amb més classe com és l'hamburguesa, sembla que "l'invent" no és nou, ja que sinó recorde malament, allà pel març del 2019, a València en falles, un restaurant de nom curiós "deli_rant", ubicat a la plaça del Patriarca, ja va fer un intent d'ajuntar els dos plats donant lloc a l'hamburguesa de paella, un concepte que va desconcertar fins i tot els mateixos creadors.


Ara es reinventa el producte
i per poc més de 10 euros podem intentar descobrir el genuí sabor de la paella valenciana en un nou format. A partir de hui mateix i al local que la marca disposa al carrer de Sant Vicent del Cap i Casal, diuen s'elaboraran cent unitats cada dia i que aquella se servirà acompanyada d'un "flyer", que no és res que es menge, sinó un xicotet fulletó que conté i dóna a conéixer el nom dels sis guardonats amb els premis en l'edició del 2022.

De la mateixa manera que no sabem com va acabar l'odissea de l'invent del "deli_rant" i si encara es manté a la seua carta, tampoc sabem si aquest nou intent de format de paella tindrà l'èxit esperat; el que si és cert és que d'inici l'hamburguesa de paella només té previst romandre en carta fins al 27 de novembre. Tot i això, des d'Hundred no descarten mantenir-la si la resposta del públic és favorable, perquè a la fi, el negoci és el negoci i cal estar a "les caigudetes".


I entre tanta novetat quasi se m'oblidava el més important, felicitar els premiats en aquesta 34 edició
: Jesús María Sanz Serna, a la categoria de Recerca Bàsica, Marta Reynal-Querol, a Economia, Antonio M. de Lacy Fortuny, a Investigació Mèdica, Emilio Chuvieco Salinero, en Protecció del Medi Ambient, Montserrat Calleja Gómez, a Noves Tecnologies i Ángela Pérez Pérez, al premi a l'Emprenedor.

Els convidaran també a una hamburguesa de paella? De segur, estarem expectants i pendents de les possibles reaccions i comentaris... Profit!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada