La ciutat

La ciutat

dijous, 10 de novembre del 2022

Dos nuncis en Lledó.

Aquests dies estem de celebració a Castelló, estem celebrant el centenari de la declaració per part del Papa Pius XI de la Verge del Lledó com a patrona de la ciutat. Així el passat dimarts 8 va tenir lloc el trasllat de la Verge des de la basílica a la catedral i l'acte de homenatge amb la lectura del Rescripte Papal; demà divendres es representarà El Misteri de Castelló i el dissabte Ball perdut a la plaça Major; els actes conclouran el diumenge amb la missa pontifical a l'esplanada de la Basílica i el concert extraordinari a la Cocatedral de Santa Maria.

També en aquests dies i tot i no tenir tanta rellevància es compleixen, en aquest cas 60 anys, d'un esdeveniment important a la història recent de Lledó. El diumenge 11 de novembre de 1962, el nunci del papa Joan XXIII en Espanya, monsenyor Antonio Riberi va visitar l'aleshores encara ermitori.

Va ser aquest el primer representant diplomàtic de la Santa Seu amb rang d'ambaixador que va visitar Lledó al llarg de la història. Crec que dels 7 nuncis que han ocupat la seu espanyola amb posterioritat, entre 1967 i l'actualitat, només un altre, monsenyor Manuel Monteiro de Castro, va arribar a Lledó el maig del 2009. El motiu clausurar, en solemne pontifical, el Primer Any Marià, quan per primera vegada, el dia 4 de maig, 84è aniversari de la Coronació Canònica de Santa Maria del Lledó, "va caure" en diumenge, rememorant la coronació d'un altre diumenge, el 4 de maig de 1924, a la plaça de la farola. Any Marià que va tornar a repetir-se l'any 2014.


I quin diríeu va ser el motiu pel qual, tot just ara fa seixanta anys monsenyor Riberi va visitar el nostre preuat santuari de Lledó i postrar-se als peus de la patrona?
Una visita "no oficial", quasi de passada, ja que el destí i activitat principal del nunci, no va ser altre que visitar Vila-real a instàncies del Cambrer Secret de sa Santedat el Papa, en Juan Flors García, artífex d'un bloc de 43 habitatges que la Fundació d'aquell benefactor va aixecar al poble.

Diuen les cròniques de l'època que el nunci va arribar a Lledó al costat del governador eclesiàstic de la diòcesi, l'arxipreste de Santa Maria i el secretari de cambra i govern del bisbat, i que va ser rebut a l'ermitori per l'alcalde senyor Eduardo Codina, el regidor procurador en Felix Balado, el prior de l'ermitori mossèn Antonio Prades al costat de la Junta directiva i membres de la confraria. L'acte va tenir com a punt central el lliurament al nunci per part del prior de la medalla de la patrona.


Per completar la seua estància a la nostra ciutat i abans de retornar a Vila-real monsenyor Riberi va desplaçar-se fins a l'església cocatedral on l'arquitecte, senyor Traver Tomàs, va ser l'encarregat d'explicar-li les obres de la reconstrucció, recorrent totes les obres i, posteriorment, dirigint-se a l'altar dels patrons, realitzar unes oracions, en uns moments de recolliment.

El nunci va quedar meravellat per la devoció que el poble de Castelló professava a la venerada imatge de la verge de Lledó, així com de la bellesa arquitectònica amb què s'estava reconstruint l'església de Santa Maria i del llegat artístic que ella custodiava, alhora que testimoniava el profund afecte i la proximitat que sentia cap a aquesta ciutat.

Poca cosa més sabem de l'estança dels dos nuncis citats a Lledó, però tal vegada, el més compartit fora la senzillesa i la importància del seu servei, representar el Papa davant l'Estat i davant l'Església. Rebrem l'any del centenari de la coronació, 2024 una tercera visita del nunci? Caldria anar fent gestions, aplanant camins, el temps corre de pressa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada