La ciutat

La ciutat

dimarts, 15 de juliol del 2014

1954…



Una xifra, una data, un any… 1954
Un post, una sorpresa… demà es desvetllarà.

Circulen, hi ha editats, uns llibrets publicats a Barcelona per “Afers de Comunicació Visual » que porten per títol “El año que tu naciste” i que podeu si us ve de gust conèixer consultar al web ANY Cadascun està dedicat a un any en concret i la col·lecció comprèn des del 1920 fins el 2003.

No són res “de l’altre món”, però porten imatges, fotografies, titulars i notícies curioses dels esdeveniments més importants de l'any triat. Com soc de natural curiós, trie i consulte un any, el del meu naixement… 1954 i ara, compartisc amb tots vosaltres alguns descobriments d’aquell temps…

Va ser l’any del naixement meu i també d’alguns personatges que després, de grans serien famosos, cas del ciclista Bernard Hinault, el cantant, actor i ballarí John Travolta o els més propers Bibi Andersen i Antonio Resines, del món de les revistes del cor i del cine i televisió.

També aquell 1954 es recordat per ser l’any de la mort d’altres personatges també importants a la història o la cultura, cas del pintor, escultor i dissenyador Henri Matisse, el cap de la República Popular de Xina, Mao Tse-Tung, o el literat Jacinto Benavente.

Com a fets curiosos, aquell 1954 el Papa Pio XII va avisar dels perills que suposava per la família l’arribada de la televisió a les llars o aquell altre, més proper, quan a l’estiu va constituir-se a Espanya la “Creuada per la decència”, en pro “del recato, la morigeración y la puribundez”.

I vet per on, també el 1954 va ser l’any en que la selecció Alemanya de futbol va conquerir el primer campionat mundial, “la primera estrella” al vèncer a la final a Hongria, mentre que el Real Madrid va guanyar la lliga espanyola i el València la “Copa del Generalísimo”.

També aquell any van rebre “l’Oscar” els actors Marlon Brando i Grace Nelly i van veure la llum les novel:les de Françoise Sagan i William Holding, “Bonjour tristesse” i “El señor de las moscas” considerades uns clàssics dins la literatura.

Un any en que Espanya contava amb 28.750.000 habitants dels quals 330.00 corresponien a la província de Castelló i 55.795 vivien a la capital, on podia comprar-se un diari per una pesseta, una planxa elèctrica per 45 i un tratge de llana per 445.

Eren altres temps, temps d’altres normes, valors i formes de conducta, que hui som conscients havien de canviar i han canviat. Evocació d’un passat que mai tornarà, i que res tenia a veure ni amb eres digitals ni amb tecnologia…


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada