La ciutat

La ciutat

dimarts, 1 de juliol del 2014

Fem números




Fa ja un bon grapat d'anys que soc soci de “Cáritas”. Considere que una xicoteta ajuda mensual pot ser molt per aquells que no tenen quasi res, la solidaritat és, malauradament, cada dia més difícil de trobar a la vegada que més necessària.

I com cada any, en arribar aquestes dates, des de la direcció de Càritas diocesana Sogorb-Castelló, se'm fa arribar via correu postal la memòria de l'any anterior, on se m'informa de la destinació dels fons aconseguits i del balanç econòmic, a la vegada que es fa manifest l'agraïment de l'entitat per l'ajuda econòmica que els socis i simpatitzants anem aportant.

Gestionar més de 4.800.000 euros i fer-ho de manera eficient, justa i eficaç és tasca difícil, per això, de vegades, algunes de les accions poden, vistes des de fora, resultar una mica innecessàries, i aquesta és la impressió que m'he emportat quan, m'he fixat en la quantitat econòmica destinada a “materials i activitats”, superior als 450.000 euros.

És a dir que un 10% de tots els ingressos se'n van en “materials i activitats”, diem-ho clar, en propaganda. Jo no dic que no siga necessària aquella, doncs gràcies a la mateixa poden aconseguir-se més recursos, sobretot mitjançant les col·lectes, institucions privades i donatius, però, em sembla que en alguns casos “el material” és massa selecte, massa “bo” i per tant, de segur, resultarà massa car per la finalitat que perseguix.

És el cas de la pròpia Memòria-2013 que se m'adjunta amb la carta d'agraïment. Es tracta d'un tríptic realitzat amb cartolina setinada, a tot color de 60x20 cm., amb disseny modern on a més a més d'explicar-se de manera gràfica qui és cáritas, que fa i al servei de qui, mostra amb números i gràfiques la informació econòmica de l'exercici passat. Tot molt bonic, clar i correcte, però... quan haurà costat? De segur que no poc. Voleu dir que paga la pena gastar-se part dels diners tant necessaris per altres menesters en aquesta memòria? M'agradaria saber quina quantitat dels 1.129 socis que té l'entitat hauran dedicat uns minuts a llegir-la? Un 10%? Ja em semblarien molts.

I més encara és necessari afegir als més de 1.000 voluntaris, més de 100 treballadors per gestionar l'entitat? Pensem que segons la memòria més de 1.200.000 euros, més del 25% del total dels ingressos, se'n van en despeses de personal...

El senyor Aragonés, director de Cáritas Diocesana de Sogorb-Castelló em diu que cal fer més efectiva la col·laboració, que cal estar al costat dels qui més ens necessiten, que cada dia malauradament veiem augmentar les persones i famílies en situació de pobresa i exclusió, i que cal gestionar molt i molt bé tots els recursos.

Efectivament, per això considere caldria revisar si algunes de les despeses són realment necessàries. Tal vegada eliminant algunes accions o disminuint la quantitat assignada a unes altres, els diners recaptats arribarien on haurien d'arribar. Que de la totalitat dels diners recaptats amb tants i tants esforços, només1.500.000 euros, poc més del 31% vaja destinat finalment a ajudes i prestacions (necessitats bàsiques, habitatge, salud, educació, transport...) diu ben poc de l'acció i ajuda directa que Cáritas ha pogut oferir en el passat 2013.

Cal ficar tots els recursos al servei de la persona i voluntaris, treballadors, socis i donants; reflexionar si realment les quantitats destinades a personal, manteniment, materials i activitats, quasi el 70% del total, realment són necessàries. De segur que amb una mica més de seny, esforç i dedicació, tots eixiríem guanyant. Puc estar errat, però és el que pense mirant fredament els números que m'han fet arribar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada