La ciutat

La ciutat

divendres, 25 de juliol del 2014

L'Encomanda



L'Encomanda de Fadrell,
per dret de segles guanyat
manté amb gran dignitat
el nom del més vell castell.
Feu el que pogueu per ell
puix que sou el nostre honor.
Sigueu, Jaume, des del Cel,
nostre sagrat protector.”

(Fragment dels goigs en honor de Sant Jaume de Fadrell, protector de l'Encomanda i titolar de l'ermita a ell dedicada al terme de Castelló. Vicent Pau Serra, 1989)

Avui és Sant Jaume cavallers, abans festa grossa i ara vinguda a menys. A tot el territori nacional festa de “Santiago” per allò de l'evolució del primitiu Jacob o Iago, al nostre territori, al de domini de parla catalana, “Jaume” per evolució en aquest cas de Jacobus o Jacques; tant si val, estem parlant del mateix sant, el fill de Zebedeu, Santiago “el major” o Santiago “apostol”, evangelitzador d'Hispania i declarat des del segle IX, pels reis de la reconquesta, patró d'Espanya i ratificat al segle XVII pel papa Urbà VIII com a únic patró de tot l'estat quan s'aixecaven veus que volien compartir el patronatge amb Santa Teresa de Jesús.

I a Castelló, pequè tenim en tanta estima a Sant Jaume?
Al segle XIII, 1233 es produïx la capitulació del Castell Vell de la Magdalena i de l lloc musulmà de Fadrell, “castrum et vilam de Khadrell”, a mans de les tropes de Jaume I “el conqueridor” qui dona l'alqueria de Fadrell a l'ordre de Calatrava i posteriorment a la de sant Jaume o d'Uclés, que la convertirà en comanda menor depenent de la de Montalban, aleshores l'alqueria musulmana va ser readaptada, i va habilitar-se un espai com a ermita dedicada a Sant Jaume patró de l'Encomanda.

Però qué es una encomanda?
Aquesta és una institució socioeconòmica mitjançant la qual un grup deu retribuir un altre en treball, espècie o qualsevol altre mitjà, per poder gaudir d'un bé, d'un privilegi o una prestació. En el cas de Fadrell es basa en la figura de “l'adelantat” que atorgava el dret per extraure el tribut dels musulmans i camperols assentats a la zona conquerida.

En l'actualitat l'Encomanda de Fadrell convertida en la institució agrícola més antiga de la ciutat s'encarrega de regular el reg a les terres de la partida mitjançant l'aplicació de les seues pròpies ordenances continua celebrant els seus capítols generals al Saló de Plens del consistori, el darrer el passat més de juny, el dia de Pentecosta.

I aquesta Encomanda, com ara el dia de Sant Jaume “ja no és festa” continua amb la tradició d'honorar el seu sant Patró el diumenge següent al 25, de manera que es de suposar que el proper diumenge 27 com és costum hi haurà un rosari de l'aurora, missa, jocs infantils, processó pels voltants i per descomptat cant dels gojos, com a manteniment de fidelitat i homenatge a aquells que van saber fer més gran Castelló, sota l'aixopluc del patró de les Espanyes, en unes terres, les de l'actual Fadrell, mig abandonades i que donen llàstima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada