La ciutat

La ciutat

dimecres, 30 de març del 2016

101+88=189.

 Si senyor, de números va aquesta reflexió de hui. De números i de matemàtiques, però no dels números en general, no, d’uns números més especials, d’aquells que, casualitat o no, porten algun misteri associat.

És veritat que de números misteriosos hi ha molts, per exemple el 666 que s’associa al dimoni, o el senzill 7, associat a la creació del món, els colors de l’arc de sant Martí, els dies de la setmana, les meravelles del món o les notes musicals, o el 23 que biològicament parlant és un número d’allò més misteriós, doncs la sang tarda justament vint-i-tres segons en circular pel cos humà i aquest, està conformat per 46 cromosomes, 23 rebuts del pare i 23 de la mare…., o el 3, imatge del Ser Suprem, Pare, Fill i Esperit Sant, o les Gràcies, deesses, filles de Zeus, i així, segur, podríem seguir parlant de més i més números interessants i misteriosos.

També els que encapçalen aquest escrit de hui, no són fruit de la casualitat. Vegeu:

A) 101 són els dies compresos entre el passat 20 de desembre i tot just el dia de hui, dimecres 30 de març en què s’han représ els contactes entre els líders del PSOE i Podemos per intentar arribar a un acord que facilite la formació d’un futur govern “a la valenciana”. I què té d’especial el 101? Salta a la vista, a més a més de ser un número cap-i-cua, palindròmic, reversible, és el títol d’una pel·lícula estatunidenca de 1961, 101 dàlmates, produïda per Walt Disney i que, guardant les distàncies, narra una història molt semblant a la que estem vivint en la formació del nou govern. Pongo, (PSOE) un gos dàlmata forma una família amb Perdy (CIUTADANS), una gossa de classe, unint als seus dos amos, (Sánchez i Rivera). Poc després, la parella canina porta al món a un grup de cadells (Podemos, Compromís), que es converteixen en l'objectiu de la malvada Cruella De Vil, (Rajoy), ja que són els que necessita per fer-se un abric de pell (impedir formar govern). Rebuscat sí, però semblant també…

B) I el 88? Són els dies compresos entre hui i 26 de juny, el possible dia de celebració de les noves eleccions generals cas de no arribar a cap acord abans de la data límit del 2 de maig per investir president. I ara, podríem preguntar-nos: també té algun significat especial aquest 88? Naturalment que sí, es correspon el 8 amb la vuitena lletra de l’alfabet, concretament la “H” i, per tant, 88 és equivalent a “HH”, inicials de Heil Hitler, salutació fassista alemanya que es feia al furher, amb un ús comparatiu al que es donava als Cèsars en la Itàlia romana, o també, a més a més de ser cap-i-cua, vet per on, 88 són les tecles que té un piano o, les constel·lacions que hi ha al cel segon la Unió Astronòmica Internacional…

C) I la suma, 189. Aquests són els dies compresos entre el passat 20 de desembre, diumenge en què van celebrar-se les duo dècimes eleccions generals a l’estat espanyol des de la transició democràtica, fins al proper dia 26 de juny, en què si finalment els partits polítics són incapaços de formar govern, se n’hauran de celebrar unes altres. I que direu té de màgic i misteriós el 189? Doncs serà casualitat, però es correspon amb la clau assignada pel Ministeri de Treball Espanyol per identificar les característiques del contracte de treball indefinit amb la modalitat de temps complet, tan difícil d’aconseguir també en aquests moments.


Trencar el mite que les matemàtiques són una matèria avorrida i demostrar que formen part de la nostra vida quotidiana i que tots els números tenen al seu darrere una història interessant, que no hi ha cap número sense interés, unit a l’actualitat política del meu país m’han dut de la mà a “aquest destarifo” de hui. Tanquem el post.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada