La ciutat

La ciutat

dissabte, 28 de maig del 2016

Arrels de tradició: "Ballar els nanos".

Tot i que en realitat va ser dijous passat, avui celebrem la festa més antiga que es recorda a la ciutat, la solemnitat del Corpus Christi, l'homenatge a l'Eucaristia. Des de l'inici del segle XV, any 1409, es tenen notícies de la celebració d'aquesta festa al nostre poble, festa lligada a solemnes actes religiosos i diferents cavalcades, organitzades conjuntament pel Consell Municipal i el clergat de l'església Major del poble, on intervenia tot el teixit social de la població, des de les Ordes religioses i les institucions benèfiques i docents, fins als gremis i els representants de les festes de carrer.

Ara, amb més de 600 anys d'història, la festa del Corpus a Castelló, refosa en un sol dia, presenta una processó doble, de fervor i cultura popular; la central, religiosa, que té com a objecte principal l'exaltació i veneració del sagrament de l'Eucaristia, i una part inicial, lúdica, profana, civil, on els balls són els protagonistes, amb participació de tots els elements singulars i únics de la festa, els gegants, els nanos, els arets, els cavallets, la degolla...

I és que a Castelló festa i balls van molt units. Ballar, fer una sèrie de passes, salts i actitud amb ritme i cadència, sempre ens ha agradat molt. I un dels balls per excel·lència de la festa del Corpus ha estat el dels nans, de tal manera que, per molts anys va ser costum obsequiar amb el "ball dels nanos" els principals senyors del poble, en senyal d'acatament i pleitesía.

Després el costum va evolucionar i el ball es feia davant les cases de l'alcalde i regidors de torn, fins que, aquesta tradició, com moltes altres, va arribar quasi a desaparèixer, tot i que ja havia arrelat en el veïnat la locució i expressió "ballar els nans" com a sinònim d'adular, complaure i omplir de vanitat.

Va ser a la fi dels anys 70 del segle passat quan l'Agrupació folklòrica "El Millars" va fer-se endavant en el manteniment de la tradició, esperonats pel polifacètic investigador de tradicions, poeta i etnògraf Vicent Pau Serra.

L'any 1991, l'aleshores recentment creada Associació de dansants del Corpus de Castelló, recull el testimoni del Millars i reviscola l'acte de ballar els nans a alcalde i regidors, fent-ho d'una manera més pública, a les portes de l'ajuntament i convertint-lo també en un homenatge anual a institucions i personatges que de manera directa o indirecta hi han contribuït a fer més gran Castelló.

Així, en els 25 anys transcorreguts des d'aquell 1991 fins ara, recorde "s'han ballat els nanos" a "el Betlem de la Pigà, la Colla de Dolçainers, Matilde Salvador, el Màster de la Pau de la UJI, Vicent Pau Serra, l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, l'Escola Censal, la FAPA, o el Tío Canya", per citar-ne només alguns.

I aquesta vesprada, de bell nou, i com a acte previ a la processó, a la Plaça Major, tornarem a gaudir del tradicional acte, on la corporació municipal amb l'alcaldessa al davant, per segon any, tornaran a ser "afalagats" i un nou col·lectiu, rebrà també l'homenatge de pleitesía.


I qui millor que la pròpia Agrupació Folklòrica el Millars en el 25 aniversari del seu pas del testimoni? Allí ens veurem si us bé de gust, per mantenir vives les arrels de tradició. Bona festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada