La ciutat

La ciutat

dimecres, 22 de febrer del 2017

Carta als reis

No, no m'he tornat boig. Ja sé que estem a febrer, que encara no fa dos mesos van visitar-nos per darrera vegada Ses Majestats d'Orient, però hui, en llegir la notícia que publica un diari local, m'ha semblat que tornàvem enrere i, als castellonencs, se'ns donava l'oportunitat d'escriure "una carta als reis", demanant tot allò que considerem necessari per a la millora del nostre poble.

I és que l'ajuntament, i en concret l'equip de govern, des del passat dia 15 i fins al pròxim dia 5 de març, mitjançant la plataforma de participació ciutadana "decidim Castelló" ens dóna tots els veïns majors de 16 anys, una vegada registrats, la possibilitat de decidir individualment o representant alguna associació, com invertir 1.650.000 euros en obres noves o de manteniment o en l'adquisició de béns permanents per la ciutat.

Crida l'atenció que transcorreguda només una setmana, la pàgina haja superat les 1.000 visites i els 200 veïns-usuaris registrats, admeten-se d'entrada ja més de 60 "idees d'inversió" que van des d'iniciar reformes en els pavellons poliesportius municipals o en l'estadi de Castàlia fins a idees per senyalitzar millor la via pública, passant per millores en la Casa de Cultura, a les biblioteques municipals, en els carrils bici, en els passos de vianants, creació de zones verdes i parcs o una pista de patinatge.

Tot i que la majoria de les propostes que el veïnat ha aportat fins ara fan referencia als serveis públics, també altres àrees com urbanisme, esports, joventut, participació ciutadana, turisme o benestar social, han rebut "demandes".

És veritat que a la pròpia plataforma se'ns diu que no seran propostes acceptables aquelles que se centren en activitats concretes, serveis locals, subvencions, premis o lloguers, però tot i això, alguns veïns han volgut "dir també la seua" en aspectes que, d'entrada semblen inviables, com per exemple la proposta registrada amb el número 45, que demana invertir en la compra i col·locació d'una "sénia gegant" fixa, com es té en algunes ciutats, o la proposta 38 que s'escapa de les competències municipals i que demana un "tren turístic amb màquina de vapor" entre el Grau i l'estació de les Palmes, per no parlar de la proposta 6 de crear un mercat fixe i estable de cita mensual, de compravenda o intercanvi de productes de segona mà, una sens dubte bona idea però que d'acord amb les bases no pot considerar-se un projecte d'inversió.

Al pas que anem no sé quantes propostes s'arribaran a presentar, però de segur que seran moltes; de manera que a partir del 6 de març i fins al 31, a més a més "d'haver dit la nostra", tots tindrem l'oportunitat de donar suport a tres de les propostes i, totes aquelles que superen els 25 vots, passaran a estudiar-se per part dels serveis tècnics municipals, que tindran fins al dia 30 d'abril per veure si són legals, viables i pressupostar el seu cost per portar-les a termini. S'anuncia que, finalment, entre l'1 i el 15 de maig, es podran votar totes les propostes que es crega oportú mentre es tinga pressupost disponible, encara que no farà falta gastar-ho tot.

Aquesta "apertura", aquesta possibilitat de "carta als reis municipals", ve a superar la vella situació de captació, priorització i resolució de peticions que fins ara feia el Consell de Participació Ciutadana, peticions emanades de les Juntes de Districte.


Benvinguda siga aquesta nova fórmula  de fer política que, d'entrada sembla més oberta a tota la ciutadania i que, esperem que arribe a molts més sectors poblacionals. Anem avançant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada