La ciutat

La ciutat

dijous, 2 de febrer del 2017

La Candelera, Sant Blai, Santa Àgueda i el refranyer del meu poble.

El mes de febrer comença amb aquestes tres festivitats que estan molt arrelades a les nostres terres i farcides de dites populars.

La Candelera, hui 2 de febrer, primera de totes les celebracions marianes de l'any, és la que, 40 dies després del Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la Verge, festa és hereva d'antics costums romans. És la festa de la llum i es beneeixen candeles, ciris, que tenen virtuts protectores.

Estem al punt mig exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, per la qual cosa el poble ha fet del dia d'avui un observatori de predicció temporal, com es reflecteix en la coneguda dita "Si la Candelera plora, l´hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". Hui com heu pogut comprovar molts d'aquells que açò llegiu, ací a Castelló ha "plovisquejat", per tant si hem de fer cas a la dita, si l'hivern no està fora poc li ha de faltar. Ja veurem si és veritat que la primavera comence a traure el ca i de no ser així sempre ens quedarà el consol: "Tant si riu com si plora el fred és fora, tant si plora com si riu el fred és viu".

I si la Candelera, malgrat ser una advocació de les més antigues de la Verge Maria, no és massa venerada a Castelló, sí que ha estat per molts anys molt popular el ritu de les candeles, integrant-se en el marc dels focs il·luminadors de les nits d'hivern, "Si en la Candelera el ciri no s'apaga, bon any al llaurador aguarda".

Demà 3 de febrer commemorarem la santedat de Blai, que després de ser colpejat amb un bastó, torturat amb instruments de cardar la llana i finalment decapitat, es va manifestar en nombrosos miracles, sent invocat per al mal de gola o de coll; tots coneixem allò tant popular de "Sant Blai gloriós, lleva'm la tos", i en aquest dia o els que el segueixen més a prop, és costum la benedicció d'aliments destinats a guarir persones i animals.

A més a més de Borriana on per ser el seu copatró juntament amb la Verge de la Misericòrdia, és "festa grossa", a Castelló aquest Sant, des de 1717, tot just ara s'acompleixen 300 anys, comparteix també el patronatge amb la Mare de Déu del Lledó i Sant Cristòfol, per la qual cosa els veïns del carrer que porta el nom d'aquell bisbe i màrtir hui mateix han començat a celebrar les seues tradicionals, antigues i populars festes, que es perllongaran fins a la vesprada nit del diumenge dia 5.

Diumenge 5, Santa Àgueda, dia en què moltes poblacions celebren una festivitat dedicada a la patrona de les dones. La festa prové de les festes Matronals romanes, té per principal característica la inversió dels papers socials entre homes i dones, sent també un bon moment per sembrar, com també diu una dita popular, les llavors de l'alfàbrega, "Per Santa Àgueda planta l'alfàbrega".

Santa Àgueda és molt venerada a Benicàssim, celebrant-se anualment i com a tancament de les seues festes patronals, compartides amb Sant Antoni Abat, una romeria a la seua ermita per recordar que va ser en aquell lloc on, Violant de Casalduch, dona de posició notable i il·lustre, filla del baró de la Pobla, en 1603 atorgà als veïns de Benicàssim la Carta de Població aconseguint un enclau poblacional bressol del futur poble.


En febrer, el segon, Santa Maria, i després tenim Sant Blai,i Santa Àgueda detràs, de segur que ho recordaràs!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada