La ciutat

La ciutat

divendres, 17 de febrer del 2017

Comença a ser realitat

 Va ser al mes de juny del 2009 quan, va ser descoberta la Vila romana de Villamargo en una actuació de previsió de trobar restes arqueològiques a les obres que s'estaven duent a termini per condicionar el barranc de Fraga; obres que van deixar al descobert les restes romanes més antigues del nostre terme municipal, un nucli poblacional, de grans dimensions i orientat al mar, dels segles I a III després de Crist, amb restes d'unes termes, cuines, un taller d'alfareria, bodegues i diferents magatzems per acumular gra. En definitiva, el descobriment arqueològic més important dels darrers anys al nostre terme municipal.

És veritat que el 2010, quan encara estaven desenvolupant-se els treballs del barranc, que no van finalitzar fins al 2013, el govern municipal, aleshores en mans del Partit Popular va sol·licitar a la Generalitat, en mans del mateix partit polític, la protecció del jaciment, en vistes a la seua consolidació i posterior apertura al públic, però van recollir la callada i la indiferència per resposta.

Sí, va fer-se "una actuació", consistent en una tanca perimetral amb un carenat, i punt. Va arribar fins i tot a elaborar-se, allà pel 2012, un projecte mixte entre la Direcció Territorial de Cultura i l'ajuntament per mitjançant un sistema de drenatge consolidar les restes, un projecte de protecció i salvaguarda que va ser valorat en 60.000 euros, però l'expedient mai va arribar a executar-se.

De manera que, cap cartell, cap senyalització, per deixar constància del valor històric de les restes, que a la intempèrie i exposats a les adversitats meteorològiques, anaven degradant-se de manera ràpida, van fer que prompte l'indret s'omplira de brutícia, brossa, botelles de plàstic, llaunes, restes de material d'obra, papers... donant sensació d'abandonament total.

És veritat que tal vegada fora la crisi econòmica, la que va impedir al Consell expropiar les finques adjacents per ampliar el recinte, però aquella no ha de ser excusa per constatar el poc "carinyo" amb què va ser tractada aquesta descoberta per part dels governants autonòmics i locals del partit popular, que van deixar per molts anys, l'indret sense el més mínim manteniment i sense comptar amb un pla director que concrete la seua consolidació i les línies d'actuació.

Amb el canvi de govern municipal des de la nova direcció de la regidoria de cultura va reprendre's el tema i va fer-se arribar al Conseller d'educació i Cultura un informe exhaustiu sobre les restes per veure si podien desenvolupar-se accions de posada en valor de l'indret, amb la petició d'una partida pressupostària.

A la vista que el temps passa i des de València no hi arriben diners per consolidar la troballa, l'ajuntament dins la segona fase d'inversions sostenibles va projectar una mínima atenció a Villamargo, destinant, el passat novembre, 150.000 euros.

Ara s'anuncia que l'empresa Cyrepsa Arquitectònica SL, firma especialitzada en treballs d'arqueologia i restauració,  a qui va adjudicar-se l'obra, per un import de 126.000 euros i un termini de realització de tres mesos i mig, ha iniciat els seus treballs, amb una primera fase de consolidació, reconduint les aigües pluvials fins a la séquia, anivellament de terrenys i recreixement de murs per facilitar la visió de les diferents dependències. L'actuació comença, per fi, a ser realitat.

Quedarà per una segona fase prevista també per aquesta legislatura, si arriben els diners de la Conselleria o si més no amb una altra partida del mateix ajuntament, la urbanització dels terrenys dels voltants per servir d'aparcament per les visites, així com la instal·lació d'uns panells bàsics amb la descripció de la Vila, un posterior centre interpretatiu i una passarel·la que permeta als visitants visionar el jaciment de més a prop, actuacions també necessàries per a ficar el valor la troballa i fer d'aquesta el que es mereix, ser el referent històric més antic del nostre terme.

Mentre això arriba us deixe un enllaç on podeu il·lustrar-vos amb un xicotet vídeo que un bon amic i company va enregistrar al cap de poc de la descoberta, testimoni del nostre passat històric. VILLAMARGO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada