La ciutat

La ciutat

dimarts, 6 de febrer del 2018

Festes Fundacionals i Fira Taurina.



És ben sabut pels veïns que les principals i més esperades festes de la nostra ciutat són les que commemoren la seua fundació. A diferència del que és habitual en altres indrets, els castellonencs no celebrem la nostra festa grossa en honor als patrons sinó per commemorar un dels mites fundacionals de la ciutat, per recordar el nostre origen com a poble, en record del trasllat.

Nou dies de festa amb un programa ple d'esdeveniments on a més de l'acte central de la romeria, tornà i desfilada de gaiates, una gran infinitat d'actes variats ocupen un lloc destacat, fent protagonista a la música, la pólvora o els bous, la fira taurina.


I és que dins de l'ample programa de les festes i des del moment de la renovació, els espectacles de bous sempre han estat present, assolint protagonisme, de manera que "Fira i festes" de la Magdalena són conceptes des de sempre lligats.

Tot i això amb el pas dels anys, la fira taurina, que inicialment ocupava una part important dels actes del programa amb l'objectiu primordial de donar a conèixer la ciutat sobretot als forasters, ha deixat de ser "el gran" esdeveniment social, per ser un més dels actes del programa.

Nous actes incorporats al Programa al llarg dels anys li han pres a la fira taurina una part important d'atracció i del protagonisme social, convertint aquella en un dels esdeveniments econòmics més lucratius de tots els que se celebren al llarg dels nou dies de festa.

I no és que tinga res contra l'estimulació comercial, lucrativa, de generació de beneficis per l'empresa Gestió Universal d'Espectacles S.L. gestora de la plaça de bous que, amb l'objectiu d'oferir a la ciutat la millor fira de la dècada, aposten novament fort per la presència de les millors figures del toreig nacional en la primera fira de la temporada taurina nacional, programant per aquesta Magdalena del 2018 quatre corregudes de bous, una jonegada amb picadors, un espectacle de toreig a cavall i una classe pràctica, tal com s'ha fet públic en el programa de la "fira".

El que no considere adient, i per això ara i ací el meu comentari, en aquests anys del segle XXI on, cada vegada hi ha més defensors i detractors dels bous, on intel·lectuals i artistes alcen les seues veus considerant "aquelles fires" com a forma i manifestació d'art o com a espectacle cruel i bàrbar, és que "la fira" es publicite dins el Programa Oficial de Festes, doncs considere que la immensa majoria d'actes que apareixen en el programa, per no dir la totalitat d'aquells, tendència manifesta cada any més i més, són de caràcter popular i gratuïts, mentre que l'assistència a qualsevol dels espectacles de la fira taurina, "anar als bous", suposa l'adquisició prèvia d'una entrada o abonament.

És possible que algú dels que açò llegiu considereu que apareixen també en el programa oficial diferents mesons, de la cervesa, del vi, gastronòmic..., i altres fires food-trucks, artesanal..., on també la seua darrera finalitat puga ser lucrativa, però cal considerar que els adjudicataris d'aquells serveis hi han contribuït amb uns cànons monetaris a l'increment del pressupost que el Patronat de Festes dedica a aquestes.

Quina és la contraprestació que el Patronat de Festes rep per part de la gestora de la plaça de bous? Cap ni una, per tant, quin és el motiu pel qual es manté la difusió de la fira en l'oficialitat del programa? Turístic? Atracció de visitants forans? Fa uns anys quan la fira taurina era el "plat fort" de les festes tal vegada fora així, però ara, en 2018, altres espectacles del FAMM, d'animació, de música, de pirotècnia, de circ, gratuïts, pagats amb diners públics, són focus d'atracció internacional i, per tant, publicitats com a "oficials".

Festes Fundacionals si, actes populars si, organitzats i impulsats pel Patronat de Festes si, tots amb cabuda al Programa Oficial. Fira taurina, bous, si, també són i fan festa, però dins el Programa Oficial, rotundament no. Si volen propaganda i difusió que la busquen per altre camí o col·laboren econòmicament en altres patrocinis, retornant a la ciutat part dels seus guanys, part dels seus beneficis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada