La ciutat

La ciutat

diumenge, 18 de febrer del 2018

Relliscada...



El periodisme, l'activitat de compilar i publicar informació relativa a l'actualitat, especialment de fets notables no està exempt de riscs. Tot i això, hi ha un codi deontològic que alguns diuen que ha de complir: contrastar les informacions en fonts fiables i no publicar res si no es té la certesa de la seua veracitat.

En un context d'efervescència informativa en el qual l'usuari es veu bombardejat per desenes i desenes de notícies cada dia, i contràriament al que molts creien, el periodisme local és el que manté els diaris de províncies, ja que és un periodisme personal, que la gent entén i on es veu reflectida. No veurem si puja la prima de risc, però sabrem què passa, que es fa, què pensa i què li passa a la gent del nostre entorn, per la qual cosa, és encara més greu, la publicació "d'una notícia" si no es té la certesa de ser verídica.

Abans de publicar-la, abans d'enviar el periòdic a la rotativa, cal revisar el seu contingut perquè no acaben per publicar-se allò que anomenem relliscades, i no em referisc a errades ortogràfiques, titulars o paraules repetides, que com a humans sempre hi haurà, em referisc a la publicació de notícies sense haver estat abans verificades per aquell que les signa o per algun dels seus companys, doncs en la premsa escrita, per a bé o per a mal, tot queda escrit.

I justament això és el que ha passat hui mateix en relació a una notícia d'un fet ocorregut ahir a la nostra ciutat. El periòdic "Mediterraneo" en la seua edició de hui diumenge, a la pàgina 18 de l'edició impresa i també a l'edició digital  MAGDALENA publica, enmarcat dins l'apartat que el diari ve pulbicant des de fa unes setmanes, amb les notícies més actuals generaldes pel món de la festa, una ressenya de l'acte celebrat el matí d'ahir del nomenament del càrrec d'ermità honorífic de l'ermita de la Magdalena per aquest 2018.

Bé està que els lectors ens assabentem del que "es cou" al voltant de les properes festes fundacionals; bé està que siguem coneixedors d'allò que podrem gaudir d'ací a no res en la nostra setmana gran i bé està que quede constància d'aquell acte de nomenament, en reconeixement del treball al voltant de les festes, la cultura i la recuperació del patrimoni castellonenc que es fa des de la Federació de Colles de Castelló.

Però per excés de cel, de confiança o per pressa, sembla que el periodista "que cobria la notícia des de la distància", en aquest cas l'amic Vicent Cornelles, va obviar el codi deontològic i no va contrastar la informació, de manera que allò que afirma no és, en realitat, del tot cert.

I és que per raons de salut, ni l'alcaldessa de la ciutat, ni tampoc la Regidora de Festes, ni Amparo Marco, ni Sara Usó, van poder assistir a l'acte tal i com ho tenien previst, de manera que no va ser com el periodista afirma, l'alcaldessa qui va lliurar les claus de l'ermitori al President de les Colles, ni va apadrinar l'acte la regidora Usó.

Sí que és cert que l'acte va comptar amb la presència de diferents regidors, tant de l'equip de govern com de l'oposició, però tampoc és cert Vicent, que la regidora de Cultura, que si estava present, fora padrina de res, com també s'afirma a la notícia en l'edició digital. Tot el protagonisme va recaure, com era lògic, en el regidor procurador d'ermites el senyor Enric Porcar, qui va excusar tant a l'alcaldessa com a la regidora de festes.

No vull fer crítica del fet, simplement vull deixar constància d'una relliscada i m'agradaria que el periòdic reconeguera l'errada i demanara disculpes als lectors. De segur que no és la primera vegada que açò passa, de segur que a l'amic Vicent no li hagués agradat que passés, però entenem que com a "maxaca" de la 'informació, la feina se li amontona, i el periodista sempre vol dirigir-se als seus lectors per explicar-los un bocinet fidedigne de realitat, amb rigor, malgrat tenir alguna relliscada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada