La ciutat

La ciutat

dimarts, 27 de febrer del 2018

Ja no en queden...



Va haver-hi un temps en què el País Valencià era terra de llauradors i una gran part dels castellonencs, malgrat la presència d'un sector artesanal o comercial, vivien abocats a la terra, conformant un grup que vivia, estimava i patia, estant totalment vinculats al camp.

Tanmateix, aquell estil de vida, ha passat a la història, o si no voleu que siga tan dràstic, diré té els dies comptats, i és que la baixa rendibilitat de l'agricultura valenciana han allunyat del camp a tota una generació, la que ve al darrera del que els escriu aquest article.

Des de fa uns anys, diferents grups venen alçant la veu demanant la protecció de l'agricultura, però la realitat diu que si el llaurador no trau cap rendiment de la seua explotació agrària, abandona les terres a la seua sort, fet que veiem contínuament amb molts bancals de tarongers del nostre terme municipal. I, si s'abandonen les terres, també perdrem aquest paisatge tan nostre.

El que s'hauria de fer és, per tant, és protegir al llaurador. Donar-li incentius perquè continue treballant la terra, que cada any traga algun tipus de benefici perquè tindre un bancal no signifique perdre tots els anys uns pocs milers d'euros.

El sector agrícola castellonenc necessita un reconeixement diferent, unes polítiques que com a mínim aconseguisquen "cobrir despeses", de no ser així, aquest món està acabat. Digueu-me negatiu, però us ficaré un exemple:

La varietat de taronja navelate, sorgida per mutació natural de la nàvel, la considerada pels especialistes, consumidors, comerciants i agricultors, com la millor taronja de totes les cultivades, molt buscada i comercialitzada fa uns quants anys, amb preus beneficiosos per l'agricultor, s'ha convertit en pocs anys en una varietat en retrocés i, en l'actualitat, és una sort poder comercialitzar-la, quasi havent-la de regalar, doncs l'oferta de compra se situa en aquesta mateixa setmana en "400 pessetes l'arrova", que traduït al món actual, vol dir que no arriba a 18 cèntims i mig d'euro el quilo, 31 de les antigues pessetes. Qui serà l'agricultor que voldrà mantenir l'hort en producció en aquests preus?

Així ens trobem amb la crua realitat: la terra "no enganxa" i menys encara si és per a usos agraris de manera que cada dia en són més els propietaris que jubilant-se de l'agricultura i no volent els seus fills continuar amb el calvari, abandonen les finques i les posen en venda i els pocs llauradors joves que en els darrers anys s'han pogut incorporar ho han fet per no abandonar les finques rebudes en herència, ja que començar de zero no atrau, de manera que a la manca de vocacions en el sector agrari cal afegir l'abandonament de l'activitat agrària dels joves en el primer moment en què poden.

Amb aquest panorama no tardarem molt a Castelló si volem veure un llaurador en haver d'apropar-nos a la plaça de Fadrell i contemplar l'escultura d'aquell home de camp, obra de José Lluís Alonso, reconeixement a la societat agrària que fa molts anys, va fer més gran Castelló.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada