La ciutat

La ciutat

dimecres, 19 de setembre del 2018

Apagueu els llums que puja la llum!!!


Mirant la factura de la llum, és impossible de veure què paguem i per què. Hui en què les notícies no paren de dir que la llum arriba a màxims, és un bon moment per tornar-me a preguntar qui i com es fixa el preu, i allò que és més important, per què puja tant la factura.

Tinc clar que la factura de la llum es compon de dos conceptes: el cost de l'energia i els peatges; la primera, la producció, representa un 40% del pes de la factura i els segons, la part regulada, conforma l'altre 60%.

Les empreses subministradores determinen el cost de l'energia que consumim mitjançant la tarifació que és la suma dels conceptes potència contractada, part fixa del rebut, i facturació d'energia, part variable, depèn del consum, a les que cal afegir el lloguer del comptador i els impostos i taxes.

És veritat,que si mirem amb detall els rebuts, podrem comprovar com el consum suposa menys d'un terç de la factura, la resta són impostos (impost a l'electricitat i IVA) i costos regulats (primes a les renovables i altres, transport i distribució i, el famós pagament de dèficit de tarifa, un deute de 27.000 milions d'euros generat durant anys pel sistema, i que ara s'ha d'anar amortitzant), de manera que, menys d'un 30% de la factura depén directament de nosaltres els consumidors.

Però perquè és tan cara la llum? Perquè els espanyols som els consumidors que paguem l'electricitat de les més cares d'Europa? La fixació del cost de l'energia no la determina el Govern, sinó que són uns productors (cinc grans companyies) que al mateix temps són distribuïdores i comercialitzadores, i per tant, actuen com un oligopoli.

La fiscalitat i els costos regulats, diuen els entesos, que es van disparar durant la crisi i van fer que la llum a Espanya entre el 2008 i 2014 pujara el doble que la mitjana europea. Això ha tingut com a conseqüència que la part fixa de la factura s'haja incrementat els últims 15 anys més del 150% i la part variable s'haja encarit el 71,5%.

Ara, en aquest darrer mes el preu de la llum s'ha disparat a nivells històricament mai assolits, i tot just hui dimecres ha registrat un nou màxim anual, 75,39 euros el megawatt/hora, el tercer màxim anual que marca el preu de l'electricitat en aquest setembre.

Han saltat totes les alarmes. La ministra de medi ambient, la senyora Teresa Ribera s'ha afanyat a anunciar que un dels impostos que s'apliquen a partir de la potència i consum, el de generació elèctrica, aprovat el 2012 pel govern del PP, que grava els ingressos derivats de la producció, i que suposa un 7%, serà suprimit immediatament, amb l'objectiu de reduir la factura, i evitar aquesta espiral alcista del preu de l'electricitat i que, el govern, està inquiet per la situació, perquè l'electricitat és un factor fonamental pel benestar dels ciutadans, plantejant-se a curt termini una reforma estructural del sistema elèctric, amb canvis en el mercat i en el sistema fiscal.

Assolir un preu estable, predictible, raonable i amb un sistema cent per cent renovable i eficient no ha de ser tasca fàcil, però cal ser valents i introduir els canvis necessaris en el funcionament del sector, més encara si pensem que estem en un país on les energies renovables poden i deuen prendre la iniciativa. Per a quan l'eliminació del peatge de suport, de l'impost al sol que grava l'autoconsum? Ara seria un bon moment de retirar aquest gravamen...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada