La ciutat

La ciutat

dissabte, 1 de setembre del 2018

I ara què?


Fa ja un bon grapat d'anys que mossén David Solsona va ser nomenat rector de la parròquia de Vistabella de Maestrat. Com a tal i afegit a la monumental església del poble dedicada a l'Assumpció, bastida entre els segles XVI i XVII, havia de tenir cura també de l'històric santuari d'origen medieval de Sant Joan de Penyagolosa, ubicat als peus d'aquella màgica muntanya, a uns huit quilòmetres del poble.

Per aquells anys, església i santuari necessitaven amb urgència de grans actuacions arquitectòniques de rehabilitació. Davant la greu situació mossén Solsona va obrir dos fronts: "tocar portes amb insistència" davant els organismes oficials i, ficar-se personalment i literalment "mans a l'obra". La insistència va donar els seus fruits i entre els anys 2002 i 2006 va actuar-se en l'església de poble, rehabilitant fonamentalment els greus problemes que presentava la coberta i el campanar. Ja abans, el mossén aprofitant l'afluència de visitants a la zona, va obrir un xicotet bar a l'ermitori i, dels minsos guanys que aquell donava, va iniciar les obres de condicionament de l'església de Sant Joan i de l'antiga hostaleria annexa.

I així van anar passant els anys i l'ermitori va anar recuperant espais, l'hostaleria, l'antic lloc d'alojament de peregrins, va ser ara lloc de descans d'excursionistes amants de la natura, i el xicotet bar va créixer en grandària i comoditats.

Arribar a Sant Joan i poder gaudir a l'hivern d'un bon foc i a l'estiu de beguda ben fresca, acompanyats sempre d'una agradable conversa, i poder descansar amb tota la tranquil·litat del món ambles mínimes comoditats, allò no tenia preu, era un pur plaer i un gran reclam turístic.

Però el lloc és inhòspit, dur, i la vida difícil en aquell indret. El bar-restaurant-hostaleria va passar a obrir els caps de setmana a l'hivern i unes poques setmanes a l'estiu. Mossén David va haver de buscar-se "ajudants" per portar el servei de restauració i poder compaginar-les amb la seua tasca lligada a la rectoria del poble, mantenint-se com a supervisor d'aquella instal·lació propietat del bisbat.

No conec massa l'evolució de l'hostaleria dels darrers anys. Crec que en els darrers 6 o 7 anys tot i que mossén David ha seguit sent "l'ànima pater" del lloc, aquella ha estat dirigida o gestionada per una empresa turística amb seu al mateix poble de Vistabella o al veí d'Atzeneta, HOSTALERIA que malgrat ficar a l'abast dels visitants altres iniciatives sembla que no ha pogut mantenir-se, i finalment, aquest 29 d'agost passat, dia de Sant Joan de Penyagolosa, anunciava al Facebook, el seu tancament definitiu.

I ara què? Què farà el bisbat? Quina serà la resposta des de l'ajuntament? És veritat que l'estiu s'acaba, que el nombre de visitants baixa ara, però també és ben cert que, si el temps acompanya una mica, si plou, prompte s'iniciarà la temporada de bolets i després l'arribada de les neus, amb tot el reclam que aquests fets comporten a l'indret.

Faig vots perquè no tarde massa a trobar-se una solució i, puguem novament gaudir dels cremaets i carajillos i sobretot de les converses vora el foc, als i les que l'hostaleria ens tenia més que acostumats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada