La ciutat

La ciutat

divendres, 7 de setembre del 2018

Set-cents seixanta-set


 A més a més d'un gros avió de reacció, el Boeing 767, de fuselatge ample de dos motors manufacturat per Boeing Commercial Airplanes, que pot transportar més de 350 passatgers i que disposa d'una autonomia de 12000 quilòmetres, i que va entrar en servei comercial el 8 de setembre de l'any 1982, demà farà 36 anys, el 767 és un nombre capicua, un nombre que com és fàcil de comprovar, es manté invariant si se n'inverteixen les xifres, adjudicant-li la creença popular propietats màgiques i de bona sort.

De les més de 1000 unitats del Boeing 767 creades i dels milers i milers d'hores de vol, el fet d'haver tingut al llarg de la seua història tan sols 6 accidents amb víctimes mortals, tres d'ells provocats per segrestos, fan d'aquest aparell un dels més segurs de l'aviació comercial.

D'altra banda, la coincidència numèrica, els capicua, podem trobar-los en moltes situacions, des de les antigues matrícules espanyoles, SE-4114-ES, VA-6226-AV o NA-8668-AN, fins a les dates curioses del calendari, 7-10-2017, 8-10-2018 o 9-10-2019, tres dels 18 capicues que podem trobar en aquest segle, 9 de set dígits, del mes d'octubre i 9 de huit, als mesos de febrer del final de cada dècada, sent el proper el 02-02-2020.

En el cas al qual hui vull referir-me, es dóna la combinació de les tres xifres, 767, com a efemèrides relacionada directament amb el nostre poble, doncs tot just demà 8 de setembre es compliran 767 anys d'aquell dia en què per mediació de la Regina Violant, el rei Jaume I concedeix als habitants del Castell Vell, el privilegi de poder traslladar-se des de la muntanya al pla, per conrear i, ocupar les fèrtils terres, i fundar la nova vila de Castelló.

I a la ciutat ho celebrarem de la millor manera que sabem, amb festa, participació, relació, comboi. L'Ajuntament ha preparat un programa especial amb més de 100 actes per aquests dies, des de hui al diumenge perquè grans i menuts participem, ens involucrem i vibrem en la commemoració d'aquesta efemèride tan especial, doncs tots van ser en el seu dia, protagonistes del trasllat, grans, menuts, homes, dones i xiquets.

Activitats per a tots i a totes hores, des de justes medievals gratuïtes a la plaça de bous, fins a recreacions històriques al parc Ribalta, passant per desfilades, mascletaes, commemoració del centenari de Matilde Salvador, visites a la rèplica de la caravel·la Santa Maria al port marítim, exhibicions aèries a l'aeròdrom, actuacions a la plaça Major i tallers infantils, són les propostes que formen part d'un cartell que tots tenim ocasió de gaudir.
 
Som història, som tradició, som poble, per això, també en l'àmbit més institucional i solemne, s'aprofitarà la commemoració per a lliurar demà dissabte, dia central del record del trasllat, la Medalla d'Or de la Ciutat a la Universitat Jaume I, com a testimoniatge de gratitud pel paper que l'UJI ha representat en el desenvolupament social i econòmic de la ciutat.

Només si voleu un però, el que per mi suposa un "apegat" sense sentit i que no és altre que lligar a la festa commemorativa del trasllat, l'arribada de la caravel·la Santa Maria, el vaixell insígnia de Cristòfor Colom, al port del Grau, per fomentar el turisme familiar, aprofitant l'èxit aconseguit el passat mes d'abril amb el programa "Escala a Castelló" de les naus germanes Victòria i el Galeó. Sincerament està del tot fora de lloc en aquests dies, poden arribar a ser, sobretot pels més menuts, element de confusió històrica. Res va suposar la mar en el trasllat i menys encara el senyor Colom i el seu viatge i descobriment pel qual encara faltaven alguns segles.

Per cert, també cap i cua és el nom d'una companyia de circ-teatre, formada el 2006, que combina acrobàcies aèries (trapezi , tela i corda ) amb recursos escènics i dosis d'humor, o el d'una perruqueria canina ubicada als baixos del número 30 del carrer de l'Alcalde Tàrrega al raval, però això són altres històries...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada