La ciutat

La ciutat

dimecres, 12 de setembre del 2018

Comprar una muntanya


Justament això va ser una de les 35 propostes o mesures que el president de la Generalitat Valenciana va presentar tot just ahir, en el darrer debat de política general d'aquesta legislatura per portar endavant l'anomenat pacte del botànic, en la seua recta final, comprar una muntanya, i no una muntanya qualsevol, és intenció del govern valencià comprar la muntanya més emblemàtica del nostre territori, encara ara en mans particulars, el Pic de Penyagolosa i els seus voltants.

Només superat pel cerro Calderón (1.839 m), al Racó d'Ademús, el massís de Penyagolosa està considerat com el sostre del País Valencià (1.813 m), la muntanya més coneguda de tot el territori i un referent muntanyenc, natural i cultural de primer ordre, formant part de les serralades Ibèrica valenciana i de la costanera catalana, entre l'Alt Millars, l'Alcalatén, el Maestrat i l'aragonesa serra de Gúdar. El massís s'estén entre els termes de Vistabella del Maestrat, Xodos i Villahermosa, ocupant una superfície de 31.921 hectàrees.

Sembla pel que vam poder escoltar ahir i publiquen hui diferents mitjans de comunicació, que la Generalitat ha arribat a un principi d'acord amb els seus actuals propietaris, per comprar la finca coneguda com a "Mas de Sanaüja", una finca amb construcció i terreny de 150 hectàrees, dins la qual, es troben no només el mateix pic del Penyagolosa, si més no també bona part dels camins d'accés a aquest.

Un dels grans atractius de la zona és, sens dubte, el gran contrast de paisatges que trobem a mesura que ens endinsem en el massís, des de les valls càlides del Millars fins a les planes altes i fredes del Maestrat i l'Aragó.

D'arribar a bon port aquestes negociacions, es parla d'un milió d'euros, el pic passaria a ser de domini públic, convertint-se la zona, més encara, en un espai privilegiat dins l'actual parc natural, millorant-se així la protecció i, a la vegada, ubicar al mateix mas o als seus voltants, un centre d'interpretació.

En cas que les negociacions arribaren a termini, i crec hi ha motius per pensar que així serà, des del moment en què el president va arriscar-se a fer-ho públic, la notícia serà de les que fan època, ja que, cal pensar, que en l'actualitat tot i ser l'espai des del 2006 un parc natural d'un poc més de 1000 hectàrees, la major part d'aquelles són d'ús privatiu.

Estic segur que hi haurà veus, sobretot des de les bancades de l'oposició, que criticaran aquesta possible compra, però aquells que coneixem l'entorn pensem que és una molt bona idea, ja que, el parc natural, a banda de nombrosos PRs, necessita mantenir vives les 3 rutes bàsiques, senyalitzades i documentades, que ens permeten conéixer gran part del massís, la del barranc de la Pegunta, la de l'ascensió al cim de Penyagolosa, i la circular del massís, i res millor que tenir a l'abast un centre d'interpretació que vinga a completar "la casa del forestal", centre de visitants ubicat darrere del mateix ermitori de Sant Joan, de manera que aquest podria quedar com a proposta per donar a conéixer la relació de l'aprofitament de la terra i l'home, com a mitjà de subsistència a través de la vida en aquestes comarques, i el nou, més dedicat a l'amant de la muntanya, del senderisme, amb explicacions més amples sobre rutes, fauna, flora i orografia.

Una bona proposta senyor Puig, una proposta que en cas de no tardar massa a fer-se realitat ens permetrà als amants del poble i la natura, viure l'essència de la "muntanya màgica" des de diferents àmbits i nivells, viure i gaudir dels seus valors naturals i tradicionals. Comprar una muntanya, una aposta estimulant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada